Boeren worden blootgesteld aan concentraties van pesticiden
13 Mar 2023, 22:38
foto
Opslag van pesticide vindt over het algemeen niet op verantwoorde manier plaats.


Boeren zijn tijdens een workshop ermee geconfronteerd dat onverantwoord pesticidegebruik ook ongewenste effecten heeft op hen en het milieu. Agrarische ondernemers (boeren) worden blootgesteld aan concentraties van pesticiden. Blootstelling van landbouwers vindt plaats tijdens de bereiding en toepassing van de spuitoplossingen van bestrijdingsmiddelen op planten en tijdens het opruimen van spuitapparatuur.

De laatste workshopsessie van het FAO-AdeKUS Pesticide poisoning  incidents survey project vond vrijdag plaats in het Lalla Rookcentrum. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met de landbouworganisatie FAO, LVV en de AdeKUS. Bij de presentatie van de resultaten waren ruim 80 boeren aanwezig. De landbouwers zijn afkomstig uit de districten Commewijne, Paramaribo (Weg naar Zee), Saramacca en Wanica. Ook waren er wetenschappers, beleidsmakers en geïnteresseerden aanwezig op de workshop.

In de agrarische sector van Suriname worden er synthetische pesticiden gebruikt om schadelijke ziekten en insecten te bestrijden om opbrengstverliezen en/of productschade te voorkomen. Vanwege de biologische activiteit en lange persistentie in het milieu, kunnen pesticiden ook ongewenste effecten hebben op de gezondheid van de mens en op het milieu. 

Vanuit het publiek is aangegeven dat er wel informatie is, maar helaas bereikt deze de boer vaak niet waardoor die onvoldoende op de hoogte is van de gevaren die het onverantwoord gebruik van pesticide met zich mee kan brengen. Gevraagd is of vanuit LVV  de nodige informatie nu wel frequent kan worden doorgespeeld. Enkele boeren reageerden geschokt op het gezondheidseffect van onverantwoord gebruik van pesticiden en dat deze niet makkelijk afbreekt bij gebruik van een hogere dosis dan is aangegeven op de label.

Verder hebben de boeren aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in de informatie die is doorgespeeld. Ze willen graag de powerpoint presentatie of een informatie blad ontvangen. Bovendien werd er door enkele boeren aangegeven dat LVV  niet bereikbaar is wanneer ze opbellen voor hulp bij een nieuw geïdentificeerde ziekte/plaag of voor informatie. Vanuit LVV zal getracht worden om de communicatie effectiever te doen geschieden.

Een ziekte/plaag is momenteel geïdentificeerd door boeren in Saramacca, waarbij zij hulp hebben gevraagd van de verantwoordelijke instantie(s) om hen te helpen hoe hiermee om te gaan. Gevraagd is ook naar gecertificeerde  landbouwshops die de boeren beter kunnen informeren en adviseren bij het aanschaffen van pesticiden en PPE's. Er is een verzoek gericht aan LVV voor training op basis van de huidige resultaten over de residu in rijst.

Tijdens de discussie kwam naar voren dat blootstelling van boeren aan pesticiden verminderd kan worden door minder pesticiden te gebruiken en door het juiste type persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE's) te gebruiken in alle stappen van het pesticidegebruik. Professor Lydia Ori gaf aan dat dit proces snel gerealiseerd zal kunnen worden wanneer LVV en AdeKUS een nauwere samenwerkingsverband zullen hebben. Docenten en studenten van AdeKUS en LVV directie en stafleden, kunnen samenwerken aan een duurzame agrarische sector in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May