PALU aan president: Stop verdere verarming volk per direct
12 Mar 2023, 14:52
foto


Een PALU-delegatie onder leiding van de ondervoorzitter Henk Ramnandanlal en de president Chan Santokhi hebben zaterdag een onderhoud met elkaar gehad tijdens het vooroverleg om te komen tot nationale dialoog. Er zijn concrete maatregelen voorgesteld aan de president die op de korte termijn genomen zou kunnen worden om de wat de PALU noemt de criminele verarming van het volk te stoppen. De PALU-delegatie zegt met gemengde gevoelens  vertrokken te zijn daar de president geen blijk van inzicht toonde in wat zich momenteel aan het voltrekken is in de samenleving.

Drie economische maatregelen
Op de eerste plaats zijn drie concrete maatregelen voorgesteld om meer US-dollars in de samenleving in omloop te brengen, om de Open Markt Operaties (OMO's) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) per direct te stoppen tegelijkertijd de kasreserve voor SRD-besparingen omhoog te brengen met 20%. Verder is gevraagd een investeringsfonds in het leven te roepen waar burgers enerzijds een aandeel in kunnen kopen tegen 10% rente en anderzijds het geld belegd wordt in rendabele productieprojecten. Met deze maatregelen zou niet alleen de val  van de SRD tot staan worden gebracht binnen een korte tijd. Ook  zal de samenleving  een perspectief krijgen op meer inkomsten en groei en zal meer werkgelegenheid ontstaan voor jonge Surinamers.

Twee sociale maatregelen
Op de tweede plaats heeft de PALU voorgesteld twee maatregelen op het  sociale vlak. Ten eerste  het beter beheer van sociale uitkeringen en ondersteuning aan behoeftigen. Ten tweede, het op korte termijn opstarten van een preventief zorgbeleid om de kosten in de gezondheidszorg omlaag te brengen. Hiermee zal vrijwel direct  een aanvang kunnen worden gemaakt met verbetering van de sociale omstandigheden van het volk.

Twee maatschappelijk-bestuurlijke maatregelen
Als laatste heeft de PALU-delegatie voorgesteld om zo snel als mogelijk decentralisatie van het staatsbestuur door te voeren waar de ressort- en districtsraden een eigen budget krijgen en het ombuigen van de politieke cultuur om daadwerkelijk af te stappen van het Friends and Family beleid, tegelijkertijd het permanent betrekken van de samenleving bij het bestuur en ontwikkeling van het land. De PALU stelde voor om leerlingen- en oudercommissies op alle scholen in te stellen. Met deze maatregelen zal de betrokkenheid van de samenleving bij het bestuur van het land vergroot worden en zal overleg met maatschappelijk groepen een permanent deel worden van het regeerbeleid.

Geen woorden maar daden
De PALU-delegatie heeft met  gemengde gevoelens het Kabinet van de President verlaten. Enerzijds met een voldaan gevoel dat de president de samenleving hoort over het gevoerde beleid. En anderzijds met een slecht gevoel omdat deze zogenaamde voorgesprekken zullen moeten leiden tot een daadwerkelijke ombuiging van het beleid. Uit de woorden van de president is volgens de delegatieleider Ramnandanlal niet gebleken dat hij begrijpt wat er momenteel speelt in de samenleving en hoe de crisis op korte termijn tot staan gebracht moet worden. Met woorden als “de regering kon niet anders” en “IMF was een eis van schuldeisers” trachtte de president de eigen verantwoordelijkheid af te schuiven.  Er is daarom tot slot de president meegegeven dat niet uit de woorden maar uit de daden zal blijken of hij oprecht op zoek is naar een breed maatschappelijk gedragen beleidsombuiging op korte termijn.

U kunt de brief van de PALU met de voorstellen hier downloaden.
pdf-icon.gif PALU_voorstellen_voor_Beleidsombuiging_regering.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May