Hamburg: Zeven doden bij aanval op Jehovah's
10 Mar 2023, 16:49
foto
Forensische experts hebben de hele nacht op de plaats van de schietpartij in Hamburg, Duitsland gewerkt. (Foto: Reuters)


Bij een schietpartij in een vergaderzaal van Jehovah's Getuigen in de Duitse stad Hamburg zijn zeven mensen om het leven gekomen, onder wie een ongeboren baby. De autoriteiten zeggen dat de schutter alleen handelde bij de aanval van donderdag en later zelfmoord pleegde. Zijn motieven zijn onbekend.

De verdachte, alleen Philipp F genoemd, zou "slechte gevoelens" hebben gehad jegens de religieuze gemeenschap, waar hij eerder lid van was geweest.

Er is een video opgedoken waarop te zien is hoe hij door een raam in de hal schiet.

Tijdens een briefing op vrijdag zei de politie dat vier mannen en twee vrouwen zijn doodgeschoten. Alle doden waren Duitse staatsburgers. Acht mensen raakten gewond, vier ernstig. Onder de gewonden waren een Oegandees en een Oekraïner.

Een vrouw die zeven maanden zwanger was, werd neergeschoten. Zij overleefde de aanval, maar haar ongeboren baby stierf.

De eerste noodoproep kwam donderdag om 21:04 lokale tijd met de melding dat er schoten waren afgevuurd in het gebouw aan de Deelböge-straat, in de wijk Gross Borstel, aldus de politie.

Vier minuten later waren agenten ter plaatse en vrijwel onmiddellijk kregen ze gezelschap van speciale troepen. De agenten moesten ruiten inslaan om het gebouw binnen te gaan waar ongeveer 50 mensen zich hadden verzameld.

De verdachte - beschreven als een 35-jarige "sportschutter" die een wapenvergunning had - was naar de eerste verdieping gevlucht. Zijn "levenloze lichaam" werd kort daarna gevonden. Hij was erin geslaagd om negen magazijnen met munitie af te schieten en er werden er nog 20 in zijn rugzak gevonden.

De Duitse senator Andy Grote zei dat "snelle en beslissende acties" door politieagenten vele levens hebben gered. Hij beschreef de aanval ook als de "ergste misdaad" in de recente geschiedenis van Hamburg.

De politie bevestigde dat ze eerder een anonieme tip hadden ontvangen die zorgen baarde over de geestelijke gezondheid van de dader. Agenten hadden hem bezocht na de tip, maar hadden op dat moment niet genoeg redenen om zijn wapen af te nemen.

Gregor Miesbach, die de schutter filmde terwijl hij door een raam op de eerste verdieping schoot, vertelde de krant Bild: "Ik besefte niet wat er gebeurde. Ik filmde met mijn telefoon en realiseerde me pas door de zoomlens dat iemand op Jehovah's Getuigen aan het schieten was.

"Ik hoorde luide geweerschoten... Ik zag een man met een vuurwapen door een raam schieten en filmde het", zei hij.

Lara Bauch, een 23-jarige student die in de buurt woont, vertelde het persbureau DPA dat "er ongeveer vier schoten waren - er werden verschillende schoten afgevuurd in elke salvo - met onderbrekingen van ongeveer 20 seconden tot een minuut". Ze zei dat ze vanuit haar raam een persoon als een bezetene van de begane grond naar de eerste verdieping kon zien rennen. "De man droeg donkere kleding en bewoog snel", voegde ze eraan toe.

Op de federale waarschuwingsapp NINAwarn werd donderdagavond een waarschuwing gestuurd om de lokale bevolking te vertellen dat "een of meer onbekende daders op mensen in een kerk hebben geschoten".

Buurtbewoners kregen te horen dat ze hun huizen niet moesten verlaten tijdens de aanhoudende politieoperatie.

Op beelden was te zien hoe de politie mensen uit de vergaderzaal begeleidde, sommigen naar ambulances.

De redenen achter de schietpartij waren "nog volkomen onduidelijk".

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beschreef het als een "brute daad van geweld", en zei dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun familieleden waren.

In een verklaring zei de Jehova's Getuigen-gemeenschap in Duitsland "diep bedroefd te zijn door de gruwelijke aanval op haar leden in de Koninkrijkszaal in Hamburg na een religieuze dienst".

Forensische experts in witte pakken werkten de hele nacht door in het helder verlichte interieur van het ontmoetingshuis.

Jehovah's Getuigen zijn lid van een op christenen gebaseerde religieuze beweging, opgericht in de VS aan het einde van de 19e eeuw. In haar laatste rapport uit 2022 zegt de beweging dat er wereldwijd ongeveer 8,7 miljoen Jehovah's Getuigen zijn, waaronder ongeveer 170.000 in Duitsland. In de stad Hamburg zouden bijna 4.000 leden van de organisatie zijn.

Jehovah's Getuigen staan waarschijnlijk het meest bekend om hun evangelisch werk van deur tot deur; van huis tot huis getuigenis geven en Bijbelse lectuur aanbieden.

Hoewel de groep christelijk is, gelooft de groep dat de traditionele christelijke kerken zijn afgeweken van de ware leer van de Bijbel en niet in volledige harmonie met God werken.

Duitsland heeft enkele van de strengste wapenwetten in Europa, waaronder een clausule dat iedereen onder de 25 jaar een psychologische evaluatie moet doorstaan voordat hij een wapenvergunning krijgt.

Volgens de National Fire waren er in 2021 ongeveer een miljoen particuliere wapenbezitters in Duitslands wapenregister. Ze zijn goed voor 5,7 miljoen legale vuurwapens en vuurwapenonderdelen, waarvan de meeste eigendom zijn van jagers.

Nadat afgelopen december massale arrestaties waren verricht in verband met een vermoedelijk complot om de regering omver te werpen, zijn de Duitse autoriteiten van plan de wapenwetten van het land nog verder aan te scherpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May