Mexicaans kartel zegt sorry voor aanval op Amerikanen
10 Mar 2023, 10:42
foto
Een soldaat bewaakt buiten het kantoor van de procureur-generaal van de staat Tamaulipas in afwachting van de overdracht van de lichamen van twee van de vier door gewapende mannen ontvoerde Amerikanen naar de Amerikaanse grens, in Matamoros, Mexico. (Foto: Reuters)


Vermoedelijke leden van een drugskartel hebben donderdag vijf vermeende handlangers overhandigd als zogenaamde verontschuldiging voor de ontvoering van vier Amerikanen in de grensstad Matamoros. Twee van de Amerikanen en een Mexicaanse vrouw kwamen om toen schutters het vuur openden op Amerikaanse burgers, kort na hun aankomst in Matamoros op vrijdag.

De vier Amerikanen werden maandag gevonden aan de rand van de stad, toen waren er twee dood.

Mexicaanse functionarissen hebben donderdagmiddag de lichamen van de twee dode mannen, geïdentificeerd als Shaeed Woodard en Zindell Brown, aan Amerikaanse functionarissen in Matamoros gegeven. De lichamen zijn over de grens naar de VS gebracht, zei een getuige van Reuters.

Een intern regeringsdocument dat door Reuters werd ingezien, gaf aan dat een factie van het Mexicaanse Golfkartel waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de ontvoeringen en dat de schutters mogelijk geloofden dat de Amerikanen het territorium van de bende binnendrongen.

Mexicaanse kranten en sociale media publiceerden foto's van een brief toegeschreven aan een andere factie van het kartel waarin het zijn excuses aanbood voor de gebeurtenissen in Matamoros en zei dat het vijf mannen overdroeg die betrokken waren bij de ontvoeringen.

De brief lag naast vijf mannen met hun handen vastgebonden in Matamoros, zo was te zien op de foto's. De Mexicaanse bron die bekend is met het onderzoek bevestigde de overdracht en sprak zijn scepsis uit over de vijf die verantwoordelijk waren voor de aanval.

Het kantoor van de procureur-generaal van Tamaulipas, de deelstaat waar Matamoros ligt, weigerde commentaar te geven op de berichten.

Afzonderlijk zei het kantoor van de procureur-generaal dat uit het onderzoek bleek dat de Amerikanen door hun ontvoerders naar een kliniek waren gebracht waar ze medische hulp kregen.

De Mexicaanse bron zei dat het bewijs suggereerde dat Woodard en Brown waarschijnlijk waren overleden aan verwondingen die ze opliepen tijdens de aanval door de schutters in Matamoros, op vrijdag. Hun twee overlevende metgezellen keerden eerder deze week terug naar de VS.

De procureur-generaal van Tamaulipas zei maandag dat de ontvoering van de vier waarschijnlijk een geval van identiteitsverwisseling was, maar de autoriteiten hebben de redenen voor de aanval nog niet duidelijk uiteengezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May