Artsen Zonder Grenzen sluit ziekenhuis in Haïti om bendegeweld
09 Mar 2023, 06:45
foto
Patiënten met cholerasymptomen worden behandeld in een kliniek van Artsen Zonder Grenzen in de wijk Cite Soleil in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft haar ziekenhuis in Cite Soleil, in de hoofdstad van Haïti, tijdelijk gesloten nadat bendegeweld de veiligheid van patiënten en personeel bedreigde. Dat heeft een woordvoerder van de groep woensdag verteld aan Reuters.

Dit komt te midden van escalerend geweld van zwaarbewapende bendes die vorige week hun territorium hebben uitgebreid om nieuwe gebieden te bestrijken, zowel in de hoofdstad Port-au-Prince als in nabijgelegen steden, waardoor verschillende scholen gedwongen werden hun poorten te sluiten, omdat ook het aantal ontvoeringen toenam.

Field Communication Manager Alexandre Marcou zei dat Cite Soleil, een verpauperde wijk aan de rand van de hoofdstad, door de sluiting slechts één particulier ziekenhuis heeft en nog een afdeling van Artsen Zonder Grenzen die de werkzaamheden vermindert.

"We zien levende oorlogsscènes op slechts enkele meters van de vestiging", zei Vincent Harris, een medisch adviseur van AZG, in een verklaring. "Ons ziekenhuis is niet direct het doelwit geweest, maar we zijn een bijkomend slachtoffer van de gevechten sinds het ziekenhuis zich in de frontlinie bevond."

Marcou zei dat een kind dat aan de zuurstof zat, was overleden in een beveiligingskamer, waar patiënten naartoe worden gestuurd voor bescherming tegen geweervuur rond het gebouw. Een 70-jarige man was ook doodgeschoten gevonden aan de overkant van het ziekenhuis toen hij probeerde de straat over te steken.

"Vanwege de territoriale conflicten besloot een van de groepen dat oversteken verboden was, dus de reactie was een schot in de roos", zei hij.

Eerder dit jaar sloot ook een door Artsen Zonder Grenzen gesteund openbaar ziekenhuis net ten zuiden van de hoofdstad zijn deuren, nadat een patiënt door een kogel was gedood toen hij de spoedeisende hulp verliet.

Rond Port-au-Prince blijft Artsen zonder Grenzen een centrum exploiteren voor trauma's en schotwonden en overlevenden van seksueel geweld, waarvan volgens een rapport van de Verenigde Naties bendes massaal gebruik maakten om angst in te boezemen.

Het exploiteert ook mobiele klinieken, alarmcentrales voor ernstige ongevallen, klinieken voor zwangere vrouwen en baby's en behandelcentra voor cholera, hoewel Marcou zei dat de uitbraak, die in oktober begon, aan het afnemen was.

"We verlaten Haïti niet", benadrukte Marcou. Hij benadrukte dat de sluiting tijdelijk was en dat Artsen zonder Grenzen van plan was haar werk indien nodig op te voeren, hoewel ze de operaties niet open kon houden als personeel en patiënten niet veilig zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May