DOE zegt vooroverleg nationale dialoog af; voorwaarden
08 Mar 2023, 09:30
foto


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is niet ingegaan op de uitnodiging van president Chan Santokhi om deel te nemen aan het vooroverleg van de nationale dialoog. DOE stelt voor dat de regering het roer snel omgooit en een waarachtig nationale dialoog opstart, met een onafhankelijke en betrouwbare facilitator. Er worden ook voorwaarden gesteld door DOE.

Voorzitter van DOE, Steven Alfaisi, schrijft de president dat de partij vrijdagmiddag een uitnodiging kreeg voor het gesprek gepland voor zondag 5 maart. "Evenwel hebben wij op de zaterdag, vanwege de late ontvangst van de uitnodiging en noodzaak voor grondige interne afstemming, de uitnodiging voor zondag j.l. afgewezen en onze reactie op de uitnodiging uitgesteld. Na interne afstemming nemen we bij deze de ruimte om u ons besluit mede te delen en meer integraal in te gaan op uw uitnodiging".

"Allereerst willen wij hierbij aangeven dat wij toejuichen uw initiatief om naar aanleiding van de huidige crisis en als gevolg daarvan de sociaalmaatschappelijke onrust, een nationale dialoog te houden. Wij zijn als partij een grote voorstander voor samenwerking met alle rechtgeaarde Surinamers met als doel om waarachtig een verandering te brengen c.q. ombuiging van beleid te realiseren voor welvaart en welzijn van de totale samenleving.

Evenwel is onze constatering dat onder de huidige omstandigheden de vorm van overleg c.q. vooroverleg zoals door u gekozen een andere zou dienen te zijn dan de huidige waarbij u zelf de gesprekken faciliteert. Wij zagen graag dat een onafhankelijke facilitator, met voldoende draagvlak en vertrouwen in de gemeenschap, deze ronde van gesprekken zou leiden. De redenen waarom wij dit stellen is dat op verschillende gelegenheden z.a. deze, eerdere hearings/dialogen zijn gevoerd met verschillende stakeholders in de samenleving, inclusief onze partij, met het doel de samenleving via deze te betrekken bij goed bestuur en de duurzame ontwikkeling van Suriname."

Het resultaat is volgens DOE dat het gros van deze adviezen en voorstellen structureel zijn genegeerd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot verdere verslechtering van de sociaal- – economische situatie, met de calamiteiten van 17 februari als dieptepunt. "Het vertrouwen in deze is dus structureel aangetast, waarbij in ieder geval onze partij de indruk heeft gehad dat wij zijn misleid in het werkelijk doel van die hearings. Dit vertrouwen dient dus hersteld te worden alvorens soortgelijke hearings/dialogen weer op te starten."

DOE meent dat dit kabinet het ruim toebedeelde krediet en vertrouwen verkregen in 2020 heeft verspeeld door zijn friends en families beleid en afwezigheid van goed bestuur in deze crisisperiode. Er is op dit moment sprake van zeer slecht bestuur. Onder andere afwezigheid van een goed sociaal vangnet bij de uitvoering van een herstelprogramma van de economie, halfslachtige financieel-economische maatregelen vanwege belangenverstrengelingen, afwezigheid van solidariteit met de samenleving in deze crisisperiode, ongebreidelde koers- en prijsstijgingen, verzwaarde belasting druk, vermeende schandalen en corruptiegevallen, zijn tekenend voor dit kabinet.

Het kernprobleem van deze crisis is een financieringsprobleem van de overheidsuitgaven als gevolg van het gevoerde financieel-economisch beleid door de vorige regering. "Uw regering weet waar en hoe ze het benodigde geld voor de extra inkomsten moeten halen, n.l.: bij de goudondernemers, houtconcessionarissen, belasting en accijnzen op luxe goederen en middels vermogensbelastingen, maar doen dat bewust niet vanwege vermoedelijk belangen van groepen verbonden aan de regering. De weg van de minste weerstand wordt gekozen, door het halen van de middelen bij het gewone volk en legale ondernemingen. De rek is er nu volledig uit heer president en zal elk herstelplan dat alleen maar onttrekt van de minderbedeelden en de middenklasse, met daarbovenop slecht en corruptie/nepotisme faciliterend bestuur, gedoemd zijn te mislukken".

De ontevredenheid bij de samenleving als totaal is groeiende. In plaats van dat de regering zich bezighoudt met de crisis van het land te bedwingen, zijn coalitiepartijen nu reeds de propagandamachine aan het opstarten. Familie neemt nog op een cruciale post plaats bij een parastataal bedrijf, er worden nog in lange autocolonnes rondgereden door politieke Vips, defensie heli’s worden misbruikt om normloos propaganda te voeren door geld uit deze over het reeds verarmde volk te strooien. Dit alles, terwijl de armoede verder om zich heen grijpt vanwege door de regering getroffen bevolking verarmende maatregelen en het uitblijven van de juiste maatregelen.

"Om de geloofwaardigheid van u en in uw dialoog te doen wederkeren stellen wij voor om een paar daden te stellen door nu reeds vooraf een paar van de normvervagende en familie en vrienden faciliterende besluiten terug te draaien. Voorts dient het doel en de werkwijze van de dialoog vooraf duidelijk te zijn. Onze visie m.b.t. het doel is dat een interim, nationale, zakenregering wordt aangesteld met medewerking van het bedrijfsleven, vakbonden en andere kritische organisaties in de samenleving z.a de VES. Deze interim regering moet o.m. als hoofddoelstelling hebben:
het IMF-programma, het sociaal programma, de uitspraak van het CHS m.b.t. ons kiesstelsel en de verkiezingen in 2025 voor te bereiden, in goede banen te leiden en verder uit te voeren."

"Totdat er een aanzet gedaan is tot bovengenoemde zaken, zien we de noodzaak om fysiek te participeren aan deze dialoog niet in. Evenwel vinden we het belangrijk dat u opnieuw kennis neemt van onze zienswijze m.b.t. de bovengenoemde zaken en voegen betreffende bijlagen toe, inclusief eerder door ons opgestuurde open brieven naar u en DNA. We houden ons warm aanbevolen bij het voeren van een waarachtige nationale dialoog.

Het is nu de tijd. Laten we uit liefde voor dit land en de bevolking, nu samen DOEn wat nodig en goed is voor Suriname en de Sranansma: een waarachtige dialoog dat moet leiden tot een 'Suriname en Surinamers als eerste' beleid, orde en rust, veiligheid, herstel van onze economie door middel van stimulering van lokale productie en sociale verlichting voor de bevolking", schrijft Alfaisi namens het bestuur van DOE.

De bijlagen bij de brief kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Grondconversie_protest_manifest.pdf     pdf-icon.gif Open_Brief_aan_Min_Juspol.pdf     pdf-icon.gif Open_Brief_Assembleevoorzitter.pdf     pdf-icon.gif Voorstel_nationale_dialoog.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May