FOLS na spoedberaad eensgezind: Koopkrachtversterking harde eis
06 Mar 2023, 10:19
foto


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) is gisteravond in spoedberaad bijeengekomen. De lidbonden de Katholieke Onderwijzers Bond (KOB) en de Christelijke Onderwijzersbond Broederschap (COB) zijn vandaag in actie gegaan. Deze ontwikkeling is besproken en de lucht is opgeklaard deelt Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium mee. De FOLS wil de koopkrachtversterking deze maand nog tegemoet zien. In elk geval wil ze een harde en concrete toezegging daarover voor haar leden.

Bij het beraad gisteravond waren alle lidorganisaties: de KOB, COB, de Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, de Islamitische Onderwijzers Bond en de Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs aanwezig. Er is diepgaand van gedachten gewisseld over de KOB/COB-actiedag en de situatie na dinsdag 7 maart 2023 in relatie tot het schrijven dat de FOLS aan het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O.) heeft gestuurd om ontvangen te worden.

In twee passages uit de brief is het volgende opgenomen:
Wanneer u deze brief ontvangt is de koopkracht van de leerkrachten – eigenlijk van de grote delen uit de samenleving- sterk afgenomen. Inmiddels is dit geen geheim meer en ervaren de burgers dit dagelijks in de winkels. Na de aankondiging van de regering om meerdere inkomstenverhogende maatregelen in te voeren in 2023 en verdere afbouw van subsidies waaronder gas, elektra en benzine, was de opwaartse richting van de prijzen en tarieven van goederen en diensten niet meer bij te houden. Voor de bevolking betekent dit dat onze munteenheid sterk in waarde is afgenomen en de prijzen van de producten in de winkels alleen maar stijgen.  

Deskundigen en gerenommeerde organisaties als de VES voorspellen dat 2023 een zeer moeilijk jaar zal worden voor Suriname. Wanneer “de rek eruit is” zullen er harde beleidsmaatregelen moeten worden getroffen om het volk te beschermen tegen armoede en een verdere waardevermindering van de Surinaamse dollar. Wat duidelijk moet zijn, is dat de beleidskeuzes per definitie prijsstabiliteit en koersstabiliteit teweeg moeten brengen voor Suriname en haar burgers. Het doel van dit schrijven is om te onderhandelen over het toekennen van een koopkrachtversterking aan de leerkrachten op alle niveaus binnen het Surinaamse onderwijs.

De FOLS heeft in het weekend een ontvangstbevestiging van het O.O. ontvangen waarbij zij Fols in een tegenreactie uitdrukkelijk heeft gevraagd dat partijen nog deze week om de tafel gaan zitten. Als update kan meegegeven worden dat FOLS intussen door het O.O. is uitgenodigd voor vrijdag 10 maart 2023.

Het aangevraagde gesprek moet gezien worden als een vervolgontmoeting van het onderhoud van 23 december 2022 waar het aspect van het toekennen van koopkrachtversterking reeds aan de orde was gekomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May