Brazilië: Geval van Gekkekoeienziekte 'atypisch', exportverboden blijven
05 Mar 2023, 06:48
foto
Een werknemer hangt gezouten vlees uit dat wordt gedroogd en vervolgens wordt verpakt in een fabriek van JBS S.A, 's werelds grootste rundvleesproducent, in Santana de Parnaiba, Brazilië. (Foto: Reuters)


Een bevestigd geval van de gekkekoeienziekte in Brazilië dat vorige maand werd ontdekt, is "atypisch", zei het ministerie van Landbouw. De opschorting van de export vormt een groot risico voor Brazilië's belangrijkste veesector, één van 's werelds grootste.

In een verklaring wees het landbouwministerie op een analyse van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH) die het ongebruikelijke geval van de gekkekoeienziekte bevestigde. Het ministerie voegde eraan toe dat het een virtuele ontmoeting met Chinese functionarissen zal plannen om een hervatting van de rundvleesexport te bespreken.

Het geval van de gekkekoeienziekte, wetenschappelijk bekend als boviene spongiforme encefalopathie (BSE), werd gevonden bij een negen jaar oude stier uit de noordelijke deelstaat Para. De ontdekking werd op 20 februari openbaar gemaakt en leidde tot een automatisch verbod op de verkoop van Braziliaans rundvlees aan China.

Eerder op donderdag hebben drie andere Aziatische markten - Thailand, Iran en Jordanië - een tijdelijk verbod ingevoerd op rundvlees dat uit heel Brazilië wordt geïmporteerd.

De Russische autoriteiten stopten ook de invoer van Braziliaans rundvlees, maar alleen uit de deelstaat Para, volgens een eerdere verklaring van het ministerie.

Er is slechts één vleesverwerkingsbedrijf in Para dat toestemming heeft om rundvlees aan Rusland te verkopen.

Het Braziliaanse ministerie van Landbouw en Veehouderij benadrukte dat het de export van rundvlees "zo snel mogelijk" wil herstellen.

Het besmette dier is al vernietigd. Ambtenaren legden uit dat atypische gevallen van gekkekoeienziekte spontaan kunnen voorkomen bij rundveepopulaties en dat dergelijke infecties niet afhankelijk zijn van de inname van voer dat besmet is met abnormale ziekteverwekkers die bekend staan als prionen.

Maar BSE wordt als ernstiger beschouwd omdat het gaat om besmetting met zogenaamde prioneiwitten, en het zou kunnen leiden tot potentieel rampzalige handelsverboden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May