Medici pleiten voor ontmoedigingsbeleid brain drain
05 Mar 2023, 04:51
foto
Medici hebben niet alleen hun zorgpunten in de gezondheidssector gedeeld, maar ook oplossingen aangedragen. (Foto: Kabinet president)


Gebrek aan medische verbruiksartikelen en medicamenten, brain drain op verschillende niveaus binnen de gezondheidszorg zijn enkele pijnpunten die medici hebben aangekaart bij president Chan Santokhi. De Vereniging van Medici heeft ook concrete oplossingsmodellen op tafel gelegd. Het gesprek met het staatshoofd vond plaats in het kader van de nationale dialoog.

"Wij staan open om te werken aan oplossingen. Wij zijn bereid om kennis en expertise beschikbaar te stellen," zegt VMS-voorzitter Mukesh Simbhoedatpanday. Het urgentste probleem binnen de sector is dat het zorgpersoneel Suriname structureel blijft verlaten voor betere voorzieningen in het Caribisch Gebied en Nederland. De medici voorspellen het ergste bij voortgang van de situatie.

De VMS adviseert een ontmoedigingsbeleid te ontwikkelen dat ervoor moet zorgen dat er een stop komt aan de brain drain. Volgens de medici is het binnenhalen van buitenlandse krachten ook niet handig, omdat zij ook beter willen verdienen dan in hun eigen omgeving. Het beste zou zijn om het aantrekkelijk te maken voor lokaal opgeleid personeel, heeft de vereniging het staatshoofd voorgehouden.

De vereniging heeft ook voorgesteld om een strengere beoordeling bij het verstrekken van Bazo/BZV-kaarten. Het ongecontroleerd verstrekken zorgt voor ongezonde concurrentie tegen de particuliere verzekeraars. Het is volgens de medici ook niet raadzaam dat zij die de zorg kunnen betalen, deze gratis krijgen. Het gebrek aan geld is voelbaar over de hele sector. Er moeten echter mogelijkheden worden bekeken om te bezuinigen zodat noodzakelijke zorg kan worden geboden. Burgers moeten immers ook verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheidszorg, stelt de VMS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May