Gemeenschappen betrokken bij pesticide vergiftiging Nickerie
04 Mar 2023, 19:09
foto
Het team van de Anton de Kom Universiteit van Suriname belast met de organisatie van de workshop in Nickerie. De resultaten van het pesticide onderzoek zijn gepresenteerd.


Er dient verder onderzoek plaats te vinden over verantwoord pesticidegebruik. Dit is nodig om pesticide incidenten te verminderen en/of te voorkomen. Dit zei hoogleraar Lydia Ori tijdens een workshop over Pesticide Poisoning Incident donderdagavond in de Districtszaal in Nickerie. Door de vliegtuigbespuiting in Nickerie raken de gemeenschappen, inclusief dieren en planten, die in de buurt liggen van de agrarische arealen, betrokken bij pesticide vergiftiging incidenten.

Onder coördinatie van Ori is de workshop verzorgd over het FAO-AdeKUS project. Ori werd bij dit onderzoek en de presentatie bijgestaan door de wetenschappers Wasudha Malgie, Jane Jagernath, Mayuri Jaggan en Soekiman Moeljoredjo. Bij dit onderzoek waren ook 14 senior studenten van de studierichting Agrarische Produktie betrokken en waren vijf studenten van deze groep mede belast met de organisatie van dit event in Nickerie. Het betrof de studenten Dimitri Tjang A Tjoi, Nandini Debi-tewarie, Mukhlis Karsodjojo, Sheevani Anoep en Vishaal Jagdew.

Twee andere belangrijke bevindingen die uit dit onderzoek naar voren kwamen voor district Nickerie zijn:
1) de meest voorkomende pesticide gerapporteerd bij de incidenten in de laatste drie jaar was Best Attack en Karate;
2) alleen in Nickerie waren er bijstander gevallen, die per toeval betrokken zijn geworden in een pesticide poisoning incident.

De workshop was voor de boerengemeenschap van Nickerie, waarbij de bevindingen van dit onderzoek zijn gepresenteerd aan hen. Daarnaast waren er ook vertegenwoordigers van de districtscommissaris en LVV-staf in Nickerie en andere geïnteresseerden. De voorbereidingen van de workshop zijn in samenwerking met de onderdirecteur Regio West van LVV Nickerie, Jamila Salarbaks, gedaan.

Nadat de resultaten gepresenteerd zijn geworden, was er ruimte voor discussie, waarop breedvoerig is ingegaan. Vanuit de boerengemeenschappen is aangegeven dat men meer verantwoordelijk dient om te gaan met het gebruik van pesticiden. Hieruit vloeide voort dat de universiteit van Suriname, de boeren en de verantwoordelijke instituten, met name LVV, samen dienen te werken aan een beter en verantwoord gebruik van pesticiden onder boeren, waarbij ook goed beleid en controle op de naleving van wet en regelgeving van eminent belang zijn. Daarnaast werd ook benadrukt dat verder onderzoek naar gezondheidseffecten bij boeren en gezinsleden uitgevoerd zou moeten worden om de pesticide vergiftiging te minimaliseren.

Vanuit LVV is ook de toezegging gedaan door het hoofd Pesticide Bestrijding Shemiem Modiwirijo dat er een pesticide board geïnstalleerd zal worden dat toezicht zal houden op controle en naleving van wet en regelgeving.

Op 10 maart zal in het Lalarookh gebouw een workshop worden gehouden over pesticide incidenten in Commewijne, Paramaribo (Weg naar Zee), Saramacca en Wanica.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May