Meer transparantie door wijziging Wet op de Staatsschuld
04 Mar 2023, 02:57
foto
Leden van de coalitie stemmen vóór de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Vrijdag is deze wet aangenomen met 26 stemmen vóór en 12 tegen.


De wijziging van de Wet op de Staatsschuld is vrijdag met 26 stemmen vóór en 12 tegen aangenomen. NDP-fractieleider Rabin Parmessar merkte op dat zijn fractie tegenstemt, omdat op heel wat punten er onduidelijkheid zou zijn. Diverse definities zijn niet duidelijk. De controle op de wet ontbreekt. Diverse suggesties van de oppositie om veranderingen aan te brengen zijn niet meegenomen, stelde Parmessar.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Asis Gajadien, voerde aan dat deze wet een uitbreiding is van de bestaande. Door de aanpassingen zijn parastatale bedrijven verplicht gegevens door te sturen naar het Bureau Staatsschuld. Er zijn ook termijnen vastgesteld waarbinnen het moet gebeuren. Deze cijfers zullen gepubliceerd worden en komt eenieder ten goede. Door de wijziging is juist transparantie bewerkstelligd. Gajadien vindt het vreemd dat de oppositie die juist roept om transparantie, tegen de wet stemt.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning is ingenomen met de wetswijziging. Hij merkte op dat de wijzigingen goed besproken zijn met alle betrokkenen. Als de wet goed wordt uitgevoerd, zal het eenieder ten goede komen. De wet is op essentiële punten aangepast waardoor een betere registratie komt van de staatsschuld. Tot nu toe werd de bruto staatsschuld opgemaakt op kasbasis. Met de wetswijziging wordt van elk schuldinstrument de opgebouwde maar niet betaalde rente tot de rapportagedatum, meegenomen als onderdeel van de schuld.

De bewindsman beloofde ook documenten op te zullen sturen naar De Nationale Assemblee. Diverse oppositieleden klaagden erover dat de informatie over leningen niet zijn verstrekt door de regering. De onduidelijkheden zijn met de beantwoording van de vragen door de minister, niet weggemaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May