Slechte toegang tot krediet, bottleneck voor ondernemende vrouwen
04 Mar 2023, 04:51
foto
Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt/AWJ (r) krijgt het onderzoeksrapport van Shoblinadebie Chotkan-Somai, hoofd van de afdeling Arbeidsmarktontwikkeling/AWJ.


De grootste bottleneck voor vrouwen bij het opzetten van micro- en kleine ondernemingen, is de geen of geringe toegang tot kredietfaciliteiten. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ). Het hoofd van de afdeling Arbeidsmarktontwikkeling, Shoblinadebie Chotkan-Somai, presenteerde met beleidsmedewerker Xuxarra Hardajal, donderdag de onderzoeksresultaten aan onder andere vrouwenorganisaties, vertegenwoordigers van kredietinstellingen en trainingsinstituten die zich focussen op ondernemerschap.

Het onderzoek is uitgevoerd in Paramaribo en Wanica onder het thema ‘Het opzetten van micro- en kleine ondernemingen door vrouwen, een onderzoek naar de (financiële) obstakels bij het opzetten van een micro- en kleine onderneming’. De onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas-Friperson, stelde dat dit onderzoek voortvloeit uit het genderactieplan en gelinkt is aan het arbeidsmarktbeleid.

Esajas-Friperson geeft aan dat een van de speerpunten van het arbeidsmarktbeleid het bevorderen is van werkgelegenheid onder vrouwen. Zij ziet dit onderzoek als een aanzet hiertoe. Het ministerie acht het volgens haar belangrijk dat het ondernemerschap onder vrouwen zich even goed ontwikkelt als onder mannen.

De grootste reden voor de geringe toegang tot de kredietfaciliteiten voor vrouwen, bleek het hebben van onvoldoende informatie over kredietfaciliteiten. Een ander obstakel uit de presentatie bleek te zijn het ontbreken van voldoende middelen voor het opzetten van een onderneming. Uit statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek is voorts gebleken hoe vrouwen verre weg in de minderheid zijn ten opzichte van mannen op het vlak van ondernemerschap.  

Het onderzoek is uitgevoerd onder vrouwenorganisaties, trainingsinstituten, financiële instellingen, de overheid en vrouwen. Het merendeel (93%) van de vrouwen die betrokken was bij dit onderzoek, is reeds ondernemer of is doende een onderneming op te zetten. De onderzoekers zijn tevreden met de response op de onderzoeksvragen. Er kan nu gericht worden gewerkt aan de verbetering en/of vergemakkelijking van de toegang tot financiële diensten.

In het onderzoeksrapport wordt onder andere aanbevolen om kredietfaciliteiten door kredietverleners op te zetten voor de doelgroep. De voorlichting en informatieverschaffing naar de samenleving toe, in het bijzonder naar de vrouwen, over de mogelijkheden tot kredietfaciliteiten en de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen zal aangepakt moeten worden. Voorts wordt in het rapport in het belang van de doelgroep gepleit voor samenwerking van relevante stakeholders, waaronder de ministeries van AWJ en EZOITI, Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE) en overige trainingsinstituten, banken, en vrouwenorganisaties, meldt de voorlichting van AWJ.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May