EAS maakt zich sterk voor marktconforme salariëring energiesector
03 Mar 2023, 18:08
foto


De salariëring binnen de energiesector is niet marktconform en zorgt voor scheve verhoudingen. Tijdens de vele gesprekken, ook op ministerieel niveau, is dit vraagstuk aangekaart en uitvoerig besproken door de Energie Autoriteit Suriname (EAS). In de Elektriciteitswet en Wet EAS is opgenomen dat marktconforme beloningsstructuren noodzakelijk zijn voor het optimaliseren van de capaciteit en kwaliteit van de sector. Marktgerelateerde beloningsstructuren, ethiek en normen binnen de sector gekoppeld aan een ‘code of conduct’ zijn hierbij belangrijke voorwaarden.

Momenteel zijn er onderhandelingen gaande bij stakeholders in de energiesector over de salariëring van het technisch personeel. Ook bij de EAS worden er door de raad van toezicht en directeur sinds vorig jaar gesprekken gevoerd, om tot marktconforme beloningsstructuren te komen voor het (technisch) personeel. Voorzitter van de raad van toezicht bij EAS, Anand Kalpoe, zegt de beloningsstructuren in de energiesector niet afhankelijk zijn van de (elektriciteits) energietarieven.

In deze opstartfase van de EAS is het een uitdaging om gekwalificeerd en gemotiveerd kader aan te trekken voor de technische functies, stelt Kalpoe. Het beschikbare technisch kader is schaars, terwijl de vraag ernaar zowel nationaal als internationaal sterk gegroeid is. Vandaar dat de EAS is overgestapt naar een functiehuis en beloningsstructuur, die passen bij de huidige tijdgeest en realiteit. Daarbij zijn de Electriciteitswet en de Wet EAS leidend geweest.

Het aanbieden van marktconforme voorzieningen en beloningen zijn afhankelijk van het beschikbaar budget van de EAS, legt Kalpoe uit. Dat beschikbaar budget is in deze opstartfase gerealiseerd door onuitputtelijke inspanningen van de directeur en zijn team, aangevuld met ondersteuning van de raad van toezicht. Die 'inkomsten uit de sector' zijn dus onafhankelijk van de (elektriciteits) energietarieven. Deze hebben als (primair) doel de totale kosten, die gepaard  met de opwekking, transmissie en distributie elektrische energie in Suriname, te dekken.

"Dat we (als sector in Suriname) nog niet zijn waar we heel graag zouden willen zijn, is evident. Dat we dat punt zullen bereiken, staat vast. Dat in dat proces er een leidende- en sturende rol is toebedeeld aan de EAS, staat ook vast. Hoe snel we dat punt bereiken hangt onder andere ook af van de attitude en instelling van alle stakeholders", meent Kalpoe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May