DNA kritisch bij wijziging Wet op de Staatsschuld
03 Mar 2023, 11:59
foto
Opmerkingen van Assembleelid Mahinder Jogi zorgen voor tumult bij de oppositie.


Bij de behandeling van de Wet op de Staatsschuld heeft De Nationale Assemblee (DNA) kritische kanttekeningen geplaatst. Deze wet is in 2002 tot stand gekomen en is meerdere malen gewijzigd. Het is niet duidelijk geworden hoeveel keren de wet is gewijzigd. Verschillende DNA-leden noemde verschillende getallen. Asis Gajadien (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat het wijzigen van de wet een van de bronnen is van achteruitgang van de economische ontwikkeling. Met de ingediende wijziging van de wet wordt volgens hem nu een goede schuldstrategie geïntroduceerd. Ook is de publicatieplicht en leningen aan staatsbedrijven en parastatalen goed geregeld, meent hij.

Het lenen van staatsmiddelen aan parastatalen en overheidsbedrijven wordt aan voorwaarden gebonden om scheefgroei te voorkomen. Daarnaast zijn de taken van het Bureau voor de Staatsschuld uitgebreid. Met de wijziging van de wet zijn er voorwaarden opgenomen voor het passeren van het obligoplafond van 60%. Zo kan dat nu bij gevallen waarbij er ten minste twee jaar sprake is van een economische recessie en effecten veroorzaakt door natuur- en klimaatrampen en andere vormen van noodtoestanden waarbij het noodfonds is uitgeput. Dit alles met dien verstande dat binnen drie jaar de toestand wordt gewijzigd. Volgens Gajadien kan het langer duren en moeten dus voorwaarden geschapen worden om te voorkomen dat wetten gemaakt worden die niet nageleefd worden.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar merkte op dat de Wet op de Staatsschuld ingrijpende gevolgen zal hebben voor de economie. Dit is volgens hem de zesde keer dat de wet wordt gewijzigd waarvan twee keer door deze regering op instructie van het IMF. Hij merkte op dat terwijl deze regering de vorige blijft verwijten over haar financieel beleid onlangs in de media is gepubliceerd dat vorig jaar 7 leenovereenkomsten zijn gesloten voor maar liefst US$ 314,4 miljoen met IDB en IMF. “Per eind november 2022 bedroeg de totale buitenlandse schuld US$ 2,2 miljard en de binnenlandse schuld US$ 734,3 miljoen. Dat is afgerond US$ 3 miljard. Ondanks de feiten en cijfers daar liggen blijft de president consequent verkondigen dat de schuld USD 4 miljard bedraagt”.

Parmessar wees ook erop dat de publicatie en uitdrukking van de schuld moet voldoen aan internationale standaarden en dat is de Amerikaanse dollar. "Als de regering steeds ervoor kiest om te devalueren, is het logisch dat de uitdrukking van de schuld steeds hoger uit zal vallen," stelde Parmessar.

Jennifer Vreedzaam (NDP) zei dat er consensus bereikt moet worden over hoe om te gaan met overheidsfinanciën. Zij lichtte toe wat de grondslagen van de wijzigingen van de wet tijdens de vorige regeringsperiode waren en weerlegde daarmee de uitspraak dat er buiten de wet is gehandeld. Vreedzaam zei dat deze regering juist de 35% boven de 60% is overschreden zonder een overzicht hoe dat is geweest. Zij merkte ook op dat DNA niet is gekend bij het aangaan van leningen in de afgelopen twee jaar.

Kishan Ramsukul (VHP) gaf aan dat het belangrijk is om regels op te nemen om te voorkomen dat ongegronde leningen afgesloten worden. Hij wees naar de situatie waarin het land nu verkeert als gevolg van ongebreideld leningen aangaan. Ramsukul vroeg naar mogelijkheden om de Wet op de Staatsschuld alleen bij een tweederdemeerderheid aan te passen, omdat nu voorwaarden zij gesteld om het plafond te overschrijden, maar dat een andere regering de artikelen weer kan wijzigen.

BEP-fractieleider Ronny Asabina richtte zich op de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn voor het op orde brengen van de economie.Hij noemde onder andere volledige doorlichting van de parastatale bedrijven zoals beloofd, transparantie van het beleid, verantwoord omgaan met middelen en door te bezuinigen. Volgens Asabina zijn er ook andere mogelijkheden om meer te verdienen door belastingen te verhogen en niet extra heffingen. Hij vroeg aandacht voor onderhoud van het belastingstelsel. “Het huidige stelsel faciliteert opmerkelijke belastingconstructies die met name lonen voor de meest vermogende mensen. Er valt winst te behalen door de reparatie van tarieven en de grondslagen in evenwicht te brengen”, stelde Asabina. Hij wees hierbij op het gaan naar rechtvaardig stelsel waarbij arbeid meer loont, de breedste schouders de zwaarste lasten dragen, de belastingdruk eerlijker is verdeeld en fiscale ontwijkingsconstructies worden teruggedrongen.

Radjendrekoemar Debie (VHP) juichte het toe dat het Bureau van de Staatsschuld als beoordelaar en risicoanalist van toekomstige leningen optreedt. “Omdat tot nu toe bij gebrek aan zo een risicoanalist cq kredietbeoordelaar bij de overheid wij opgescheept zitten met grote financiële problemen, bij vooral de parastatale bedrijven die met begrotingsmiddelen zich moeten handhaven”, zei Debie.  Volgens hem zijn zulke risico en kredietbeoordelingen vooraf in de toekomst noodzakelijk om mismanagement te voorkomen bij de overheidsinstellingen als het om behoud van de werkgelegenheid gaat. Ook heeft de regering een toezegging gedaan op dit stuk met de indiening van dit ontwerp waargemaakt. Debie vroeg de regering wanneer en op welk termijn het Bureau voor de Staatsschuld na goedkeuring van de wet, in staat zal zijn om als kredietbeoordelaar en risico-analist van leningen en waarborgverplichtingen aan staatsinstellingen te kunnen optreden.

Mahinder Jogi (VHP) heeft wederom afgegeven op de vorige regering en exponenten daarvan. Zo wees hij erop dat veel vragen die nu gesteld worden toen niet gesteld werden. Jogi zei dat de wet vanaf de totstandkoming niet is gewijzigd totdat de regering-Bouterse vanaf 2011 de wet steeds wijzigde om voorzieningen te vinden om meer te lenen. “Dat heeft ons gebracht in de situatie waar we nu zijn. Vleermuizen hebben een eigenschap om achteruit te hangen. Elke keer als de NDP-regering of een regering met een dominante NDP-signatuur aan de macht komt, is er achteruitgang en moet de volgende regering daarna alles opruimen”. De gemoederen raakten verhit toen Jogi ex-minister van Volksgezondheid Antoine Elias bij naam noemde en besprak. Een schorsing mocht niet baten, omdat Jogi bij zijn standpunt bleef. De vergadering werd onder veel geschreeuw van de oppositie abrupt verdaagd naar vrijdag 12.00 uur. De regering zal dan antwoord geven op de gestelde vragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May