Tientallen bosbranden bedreigen broze economie Cuba
01 Mar 2023, 12:48
foto
Dennenbossen in Pinares de Mayari, Cuba, gingen in vlammen op toen bosbranden op 23 februari oprukten. (Foto: Reuters)


Grote bosbranden blijven woeden over het eiland Cuba, richting de provincie Santiago de Cuba, de thuisbasis van de op een na grootste stad van het land. De provinciale overheid maakte dinsdag bekend dat er een brand met hoge intensiteit was bedwongen in de buurt van de gemeenten San Luis en Mella, waarbij 250 burgers in de vroege ochtenduren de handen ineen sloegen om de vlammen te bedwingen.

Sinds januari hebben ambtenaren in Cuba naar schatting 80 bosbranden in het hele land geteld, waarbij brandweerlieden, strijdkrachten en parkwachters moeite hebben om de brandhaarden onder controle te krijgen. Meer dan 2.000 hectare over het hele eiland is opgegaan in vlammen, waarbij naar verluidt boerderijen en koffiegewassen zijn verwoest.

Maandag ging de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel naar Twitter om de "heroïsche strijd" van degenen die tegen de branden strijden te erkennen. Hij prees de arbeiders aan de frontlinies van de provincie Holguín, waar een dennenbosgebied genaamd Pinares de Mayarí in brand staat.

"De moed en opoffering van de brandweerlieden, boswachters en bewoners die de branden trotseren die de prachtige en waardevolle bossen van de oostelijke regio in Pinares de Mayarí verslinden, is geweldig", schreef Díaz-Canel.

Ambtenaren op de staatstelevisie hebben gezegd dat de branden zich verspreiden over "een groot gebied, niet slechts één brandpunt". Enkele van de zwaarst getroffen provincies zijn Pinar del Río en Artemisa in het westen en Camagüey en Holguín in het oosten.

De branden hadden eerder Cuba's Mensura-Piloto National Park bedreigd, een gevoelige ecologische regio van 6.046 hectare (14.940 acres), bekend om zijn beboste bergen en watervallen.

Het bergachtige terrein van Cuba en de aanhoudende droogte hebben de pogingen om de vlammen te doven belemmerd, waarbij ambtenaren waarschuwden dat het jaren zou kunnen duren voordat het land hersteld is van de verwoesting.

Het land bevindt zich midden in de ergste economische crisis in decennia, waarbij de Covid-19-pandemie heeft geleid tot een plotselinge achteruitgang van de toeristenindustrie, een van de belangrijkste economische factoren. Alleen al in 2020 kromp de Cubaanse economie met 11 procent, de grootste daling sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Onder voormalig president Donald Trump voerde de Verenigde Staten ook een campagne van "maximale druk" op Cuba, waarbij de sancties werden opgevoerd en het beleid werd ingetrokken dat onder zijn voorganger, Barack Obama, was ontworpen om de spanningen tussen de twee landen te verminderen.

De worstelende economie van Cuba heeft geleid tot een van de grootste migratiecrises in de geschiedenis van het land, evenals een tekort aan voedsel en andere basisbehoeften.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May