VS waarschuwt China voor levering dodelijke hulp Rusland
26 Feb 2023, 15:50
foto
De Russische president Vladimir Putin woont een ontmoeting bij met de Chinese directeur van het Bureau van de Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken, Wang Yi, in Moskou, Rusland. (Foto: Reuters)


China is er niet toe overgegaan om dodelijke hulp te verstrekken aan Rusland. Die hulp zou Rusland hebben geholpen bij zijn invasie in Oekraïne. De Verenigde Staten (VS) heeft achter gesloten deuren duidelijk gemaakt dat een dergelijke stap ernstige gevolgen zou hebben, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zondag.

"Beijing zal zijn eigen beslissingen moeten nemen over hoe het te werk gaat, of het militaire hulp zal bieden, maar als het die weg inslaat, zal dat ten koste gaan van China", vertelde Sullivan in het programma "State of the Union" van CNN.

China is niet verder gegaan met het verstrekken van die hulp, maar Beijing heeft die optie ook niet van tafel gehaald, zei Sullivan in een apart interview op ABC's "This Week" -programma.

Amerikaanse functionarissen hebben hun Chinese tegenhangers privé gewaarschuwd over wat die kosten zouden kunnen zijn, zei Sullivan, maar hij wilde niet ingaan op die discussies.

De VS en hun NAVO-bondgenoten hebben de afgelopen dagen geprobeerd om China ervan te weerhouden een dergelijke stap te zetten, door openbare opmerkingen te maken over hun overtuiging dat China overweegt dodelijke uitrusting aan Rusland te leveren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei vrijdag dat China via zijn bedrijven niet-dodelijke hulp aan Rusland heeft verleend.

De Amerikaanse president Joe Biden bezocht Kiev en ontmoette afgelopen maandag president Volodymyr Zelenskiy, waarbij hij nieuwe Amerikaanse militaire hulp voor Oekraïne beloofde ter waarde van US$ 500 miljoen. Vrijdag was het de eerste verjaardag van de Russische invasie. De VS is verreweg de grootste leverancier van militaire hulp om Oekraïne te helpen beter uitgeruste Russische troepen af te weren. Oekraïne verwacht binnenkort een groot nieuw Russisch offensief.

CIA-directeur William Burns sprak ook over China in een interview dat zondag werd uitgezonden.

"We zijn ervan overtuigd dat het Chinese leiderschap de levering van dodelijke uitrusting overweegt. We zien ook niet dat er al een definitieve beslissing is genomen en we zien geen bewijs van daadwerkelijke verzendingen van dodelijke uitrusting", vertelde Burns aan CBS's "Face the Nation"-programma.

De Republikeinse afgevaardigde Michael McCaul, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, haalde berichten aan dat drones tot de dodelijke wapens behoren die China overweegt naar Rusland te sturen.

McCaul zei dat de Chinese leider Xi Jinping zich voorbereidt om volgende week Moskou te bezoeken voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin. De Russische leider heeft gezinspeeld op een bezoek aan Xi, maar de timing is niet bevestigd door Rusland of China.

Rusland en China tekenden in februari 2022 een "no limits"-partnerschap, kort voordat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. De economische banden tussen Rusland en China zijn verdiept, terwijl de banden van Moskou met het Westen verschrompeld zijn.

Biden zei vrijdag dat de VS zou reageren als China dodelijke wapens aan Rusland zou leveren om in Oekraïne te gebruiken, maar voegde eraan toe in een interview met ABC News: "Ik verwacht geen groot initiatief van de kant van China dat wapens levert aan Rusland. ."

Het Westen was op zijn hoede voor de reactie van China op de invasie, waarbij sommige functionarissen waarschuwden dat een Russische overwinning de acties van China ten aanzien van Taiwan zou kleuren. Beijing heeft nooit afstand gedaan van het gebruik van geweld om het zelfbestuurde eiland, dat het beschouwt als een eigenzinnige provincie, onder zijn heerschappij te brengen. China heeft het conflict in Oekraïne niet veroordeeld of het een "invasie" genoemd.

"Het feit dat ze elkaar volgende week zullen ontmoeten, Xi en Putin, om deze onheilige alliantie die ze hebben te bespreken, om wapens in Oekraïne te brengen, is voor mij erg verontrustend, want hoewel het vandaag Oekraïne is, kan het morgen misschien Taiwan zijn," zei McCaul. "Daarom is dit zo belangrijk."

Het Westen reageerde vrijdag met scepsis op het voorstel van China voor een staakt-het-vuren in Oekraïne, waarbij NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat Beijing niet veel geloofwaardigheid had als bemiddelaar omdat het de invasie niet veroordeelde. Oekraïne verwierp het voorstel, tenzij Rusland zijn troepen zou terugtrekken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May