De Bordo-generatie
26 Feb 2023, 02:53
foto


Met verbazing zie ik op sociale media hoe mensen reageren op de plunderingen in Suriname. Ik heb even tijd genomen om na te denken over wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld.

De meeste reacties die ik heb gezien verklaren dat de plunderingen een gevolg zijn van slecht beleid van de overheid. Voor een deel klopt dat ook, want de regering Santokhi kan het werk niet aan. Ze mist een duidelijke visie voor de ontwikkeling van het land en hebben geen eenduidig beleid. Het beleid is voornamelijk gebaseerd op family en friends.

Brunswijk en Santokhi maken veel blunders. Ondanks herhaaldelijke verzoeken blijven ze familie en vrienden benoemen in hoge posities. Beide vissen in een en dezelfde vijver wat dat betreft. Hun vijver is vooral etnisch. Zelfs de NPS had er genoeg van. Het volk is enorm boos hierover. De protesten zijn daarom niet uit de lucht komen vallen. Verder lees je dat er veel Afro-Surinamers op straat zijn gegaan en geplunderd hebben.

Vooropgesteld is het altijd al zo geweest dat Afro-Surinamers vaker en als eerst op straat gaan voor lotsverbetering. De ander bevolkingsgroepen zijn minder snel geneigd hun stem op deze manier te laten horen. Dit is niet goed of fout, maar het is gewoon een feit. Het is net een gezin met kinderen. Niet alle kinderen zijn hetzelfde. De ene is wat sneller geprikkeld dan de ander. Ik moet me haasten om gelijk bij te zeggen dat stelen of plunderen niks te maken heeft met geprikkeld zijn. Het gaat mij meer om de neiging om je stem te laten horen op een vreedzame manier.

Maar ik heb ook iets anders geobserveerd. Hoe meer ik de beelden bekeek zag ik ook andere zaken. Ik zag veel jonge mensen de winkels instormen om gratis spullen mee te nemen. Gewoon blindelings rennen zonder erbij na te denken. De argumentatie dat dit te maken heeft met regering Santokhi werd steeds minder bij het zien van de beelden. De beelden deden me denken  aan Bordo. De zelf verklaarde Caribbean golden boy. Iemand die geld strooit zodat jonge mensen blindelings naar hem toe rennen om geld van de grond te rapen. De Bordo-generatie of te wel de Bordo-jeugd.

Deze mensen die in winkels zijn gegaan hebben op een of ander manier het lef om te veronderstellen dat andere mensen verantwoordelijk moeten zijn voor hun succes. Studeren, ondernemen of een duidelijk plan hebben met je leven zag ik niet in deze jongeren. Want als je rationeel nadenkt kan het plunderen van de winkels in de stad alleen maar nadelen hebben voor deze jongeren. Winkeliers zullen failliet gaan, ondernemers zullen mensen ontslaan en de binnenstad kan dan een spookstad worden. Je gaat toch niet je eigen huis kapot maken?

Maar ik ben bang dat deze Bordo-generatie geen idee heeft welke negatieve werking deze hele actie zal hebben voor de Surinaamse economie dat reeds fragiel is. De Bordo-generatie heeft verkeerde rolmodellen. Ze zien mensen op sociale media die de held uithangen die weinig bereikt hebben. Op sociale media is iedereen deskundig zonder deskundigheid.

Vanwege de kleinschaligheid van de Surinaamse economie kan een dergelijke schok blijvende effecten hebben voor het ondernemingsklimaat in Suriname. Ik hoop natuurlijk dat dit niet gebeurt. De mensen die geraakt zijn, zijn kleine ondernemers. Bijvoorbeeld de vrouwelijke ondernemer van een elektronicazaak die al 30 jaar haar bedrijf draait met ongeveer 25 man personeel. Alles is geplunderd.

Kleine ondernemers zijn wat men noemt de backbone van een economie. Dat wil zeggen dat als je deze kapot maakt je straks geen economie meer hebt. Zeker in grote economieën in Europa zorgen kleine bedrijven voor 67% van de werkgelegenheid (Nederland, Sociaal economische raad, 2014). De economie kan groeien als de kleine ondernemers groeien. De plunderingen in de winkels zijn slechter voor de economie dan het beleid van Santokhi.

Omdat de Bordo-generatie niet geleerd heeft zelfredzaam te zijn moeten mensen nu vrezen voor hun baan.
Suriname is geen verzorgingsstaat. De regering kan alleen de voorwaarde scheppen zodat elke burger van Suriname zich kan ontwikkelen. En ja, deze regering is hier slecht in, maar dat betekent niet dat je medeburgers daar de dupe van moeten zijn. Zij zitten namelijk in dezelfde situatie, dus met hoge koersen, prijsstijgingen en economisch onzekerheid. De ondernemers die geplunderd zijn, zijn niet verantwoordelijk voor de economische malaise. Zij proberen juist de economie in stand te houden door het bevorderen van handelstransacties en werkgelegenheid. Ik pleit daarom voor het ondersteunen van deze ondernemers. De situatie in Suriname kan alleen verbeteren als we kleine ondernemers ondersteunen en stimuleren en dus niet plunderen.

John Misidjan Msc.
John.misidjan@gmail.com

Geciteerde werken
Nederland, Sociaal Economische Raad. (2014). Verbreding en versterking financiering MKB. Den Haag: Sociaal Economisch Raad.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May