VSB-voorzitter: Aanpassing wisselkoers was slim
01 Oct 2011, 20:00
foto
VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn


Voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven stemt in met president Desi Bouterse dat de regering het dienstjaar 2011 redelijk goed is doorgekomen.

Bouterse zei in zijn jaarrede donderdag dat het de regering gelukt is met een streng monetair beleid het 2011 door te zijn gekomen. Bouterse vindt dat de economische voornemens succesvol zijn uitgevoerd. Welzijn zegt dit te moeten onderschrijven. “Het aanpassen van de wisselkoers aan de realiteit heeft de economie inderdaad gestabiliseerd. Ik moet zeggen dat dat een slim besluit is geweest van de regering”, zegt de VSB-voorzitter.

Meevallers
Welzijn legt uit dat aan het eind van 2010 en de eerste helft van 2011, de regering als meevaller had dat de olie en mijnbouw industrie positieve resultaten hebben geboekt. “Als het slecht was geweest in die sectoren zou dat ook invloed hebben gehad op de politiek. Ik kan dus niet ontkennen dat er rust is in de economie van het land”, zegt hij om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De VSB-voorman zegt zich zorgen te maken om de perspectieven en een dreigende opkomende crisis internationaal en daarmee de invloed op de nationale economie. Ook de president sprak zijn bezorgdheid hierover uit. Suriname exporteert voornamelijk grondstoffen. De prijzen hiervan zullen kelderen bij een economische recessie.

Nog veel obstakels
Bouterse heeft zei dat de basis is gelegd voor een snelle en grondige modernisering van de publieke sector en de economie. Het economisch beleid is erop gericht de private sector zo snel mogelijk te laten groeien en de bemoeienis van de publieke sector met de economie zoveel mogelijk te laten aangrenzen aan die gebieden waar de private sector efficiënter kan zijn. Welzijn zegt dat de regering dan wel echt inhoud moet geven hieraan. “We zien wel enkele handelingen en voornemens, maar van een echte terugtredende overheid die kosteneffectief werkt, is nog geen sprake. Er zijn nog veel obstakels”, zegt hij.

Volgens Welzijn zal de regering op het niveau van de ambtenarij er aan moeten werken dat het bedrijfsleven werkelijk de ruimte krijgt. “Een van die obstakels is de corruptie die nog welig tiert in het overheidssysteem. Ik heb niet de indicatie dat het aanwezig is bij de regering maar wel bij ambtenaren en hoge ambtenaren zelfs”. ‘Onder de tafel betalen’ is nog altijd een veelvoorkomend gedrag. Betaal je niet dan worden je stukken uit de stapel gehaald. Zij die betalen durven niets te zeggen. We hebben geen idee hoe deze corruptie praktijken een sta-in-de-weg zijn voor het voornemen van de regering om de private sector beter te accommoderen”, zegt Welzijn. De VSB-voorman zegt in het algemeen te moeten instemmen dat de regering in 2011 een goed economisch beleid heeft gevoerd.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April