VS akkoord met uitlevering oud-president Peru
22 Feb 2023, 15:17
foto
Peru vroeg in 2018 om de uitlevering van Alejandro Toledo op beschuldiging dat hij miljoenen dollars aan steekpenningen had aangenomen van Odebrecht, een Braziliaans bouwbedrijf. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten (VS) is akkoord gegaan met de uitlevering van de Peruaanse voormalige president Alejandro Toledo wegens beschuldigingen van corruptie. Dat heeft het bureau van de procureur-generaal van Peru gezegd, eraan toevoegend dat het rechtssysteem van het land heeft gecoördineerd met nationale en buitenlandse autoriteiten voor de uitvoering van het bevel.

"We hebben vernomen dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de uitlevering van Alejandro Toledo Manríque heeft toegestaan voor de misdaden van collusie en het witwassen van geld", luidt een tweet van de openbare aanklager die woensdag is gepubliceerd.

Peru vroeg in 2018 om de uitlevering van Toledo – die van 2001 tot 2006 president van het land was – op beschuldiging van het aannemen van miljoenen dollars aan steekpenningen van Odebrecht, een Braziliaans bouwbedrijf dat betrokken is bij een omvangrijke corruptiezaak in Zuid-Amerika.

Toledo werd in 2019 vastgehouden door de Amerikaanse autoriteiten, maar kreeg in 2020 huisarrest.

"We hebben momenteel geen vaste deadline voor de uitlevering, maar het is onwaarschijnlijk dat het maanden gaat duren", zei Alfredo Rebaza, het hoofd van het uitleveringsbureau van de procureur-generaal, op het televisiestation Canal N. Hij merkte op dat er nu gewerkt wordt aan de logistiek met Interpol en de Amerikaanse autoriteiten.

Een Amerikaanse rechter oordeelde in september 2021 dat de aanklachten tegen Toledo voldeden aan de normen die zijn vastgelegd in het uitleveringsverdrag tussen de VS en Peru. Toch moest het ministerie van Buitenlandse Zaken het laatste woord geven voordat de Amerikaanse autoriteiten verder konden gaan.

Toledo, die vanaf augustus 2022 in Californië woonde, heeft ontkend dat hij steekpenningen heeft gevraagd of  heeft ontvangen. Hij is niet strafrechtelijk vervolgd in de VS.

Toledo woont sinds het einde van zijn presidentschap in de VS, met een korte pauze in 2011 toen hij zich kandidaat stelde voor een tweede termijn, maar in de eerste ronde werd verslagen.

Een Peruaanse officier van justitie heeft 20 jaar en 6 maanden gevangenisstraf geëist voor Toledo voor een zaak die verband houdt met de aanleg van twee delen van een snelweg die het zuiden van Peru met Brazilië verbindt.

Toledo heeft toegegeven dat Odebrecht minstens 34 miljoen dollar heeft betaald en dat hij een deel van dat geld heeft ontvangen, maar beweert dat hij onschuldig is aan de beschuldigingen en zegt dat een overleden zakenman, Josef Maiman, volgens Peruaanse media de leiding had over de zakelijke transacties.

Woensdagochtend moest het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog een verklaring vrijgeven over de toestemming voor de uitlevering van Toledo.

De voormalige president staat op een lange lijst van voormalige Peruaanse presidenten die ofwel voor de rechter zijn gedaagd of al zijn veroordeeld wegens beschuldigingen van corruptie.

Tegen voormalig president Pedro Pablo Kuczynski loopt ook een onderzoek wegens vermeend witwassen. Een andere voormalige president die op het punt stond gearresteerd te worden, Alan Garcia, stierf in 2019 door zelfmoord.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May