Tsang wil opheldering ontheffingen getekend door Kalaykhan
22 Feb 2023, 13:14
foto


Assembleelid Stephen Tsang (NDP) heeft dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling de aandacht gevraagd voor drie zaken die te maken heeft met 'manager' Ismaël Kalaykhan die fungeerde als directeur van de Belastingdienst. Hij heeft documenten ingediend bij de leiding van De Nationale Assemblee.

Tsang heeft twee beschikkingen - getekend door Kalaykhan - van een verzoekschrift van een belastingkantoor voor vrijstelling van invoerrechten voor een cliënt. Het gaat om de vrijstelling voor invoering van goederen voor ruim US$ 9.5 miljoen. "Wanneer je buiten de wettelijke voorschriften, een consultant maakt tot waarnemend directeur, dan creëer je mazen in de wet. Een directeur is ambtenaar en moet zich afhouden van belangenverstrengeling volgens de Personeelswet, maar deze man is geen ambtenaar", stelde Tsang.

Het Assembleelid legde ook een beschikking over voor vrijstelling van invoerrechten van 3 graafmachines, getekend door dezelfde manager, namens de minister, op 13 december 2022. Opvallend is dat minister Stanley Raghoebarsing op dezelfde dag is beëdigd. "Is de minister of tenminste de 2 ministers ad interim, van ROM en Bibis hiervan op de hoogte? Je zou op z'n minst uit egards voor de nieuwe minister moeten wachten om het stuk voor ontheffing te tekenen. Daarnaast, wat is de reden dat de graafmachines worden vrijgesteld voor deze ondernemer? Mogen nu alle graafmachines worden vrijgesteld van belastingen? Wat voor de een geldt moet ook voor een ander gelden. Het lijkt me in ieder geval niet pluis. Graag duidelijkheid."

Uit een brief blijkt dat Kalaykhan opdracht geeft om de goederencode voor cement te vervangen met een code voor 'ander Hydraulisch cement', waarmee volgens Tsang kennelijk een grote lading cement invoerrechtenvrij binnen is gekomen. "Klopt het dat de ondernemer slechts SRD 100 heeft betaald voor de lading? De HS code wordt opgegeven door de exporteur. Het veranderen van een goederencode om invoerrechten te ontduiken, stinkt naar corruptie. Het stuk is getekend 17 november 2022". Het Assembleelid wil weten of de ad interim ministers hiervan op de hoogte zijn.  De regering komt donderdag aan het woord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May