NDP- en BEP-fractie vragen onderzoek naar geweld tegen Jones
21 Feb 2023, 18:26
foto


De fracties van de NDP en de BEP hebben Assembleevoorzitter Marinus Bee gevraagd om een onderzoek in te stellen naar bruut geweld op Assembleelid Ebu Jones op 17 februari. Zij voeren aan dat hij klappen en slagen in zijn gelaat heeft moeten incasseren tijdens het protest.

Geachte voorzitter,
Met grote verslagenheid hebben de fractie van de NDP en BEP kennisgenomen van de voorgenomen vreedzame protestactie van 17 februari jl. die helaas is omgeslagen in baldadigheden, waarbij burgers gewond zijn geraakt en eigendommen van de staat en derden vernield en ontvreemd zijn geworden. Wij spreken onze afkeuring uit over de gepleegde gewelddadige handelingen die hebben geresulteerd in het bestormen en vernielen van De Nationale Assemblée. De NDP en BEP fractie betreuren deze gebeurtenis ten zeerste en betuigt daarom ook diep medeleven met de gewonden en de getroffen ondernemers.

Wij respecteren het recht op vreedzame betoging ingegeven door artikel 21 van de Grondwet van Suriname. De Grondwet geeft burgers het recht om hun misnoegen en ontevredenheid kenbaar te maken over onder andere het gevoerd beleid dat ervoor zorgt dat de leefomstandigheden steeds verslechteren. Minder draagkrachtigen kunnen het hoofd niet meer boven water houden als gevolg van de vele verhogingen die binnen korte tijd worden doorgevoerd. Suriname is bijna niet meer leefbaar. De huidige sociaal-economische situatie heeft bijgedragen aan het niet in acht nemen van de geldende waarden en normen die van kracht zijn in een democratische rechtsstaat. Vanaf het aantreden van het huidig bewind zijn er diverse gemoedelijke protesten geweest, echter is gebleken dat de regering onvoldoende oor heeft voor de noden van het volk. Tot aan de vooravond van het aangekondigd protest, is er genadeloos een verdere brandstofverhoging doorgedrukt, hetgeen voor veel wrevel heeft gezorgd binnen de samenleving.

Het protest had een vreedzame start. Echter kwam er onzes inziens een omwenteling doordat er op een gegeven moment vanuit DNA schoten zijn gelost door politie agenten c.q. militairen, waarna er zelfs traangas is losgelaten op de protesterende burgers. De verhitte menigte raakte daardoor nog meer verhit en de bestorming van DNA was het resultaat. De situatie is danig uit de hand gelopen, waarbij zelfs een volksvertegenwoordiger van uw college, het geachte lid Ebu Jones, slachtoffer is geworden van bruut geweld, dat geheel onterecht op hem is toegepast door manschappen van de justitiële autoriteiten. Voornoemde volksvertegenwoordiger heeft klappen en slagen in zijn gelaat moeten incasseren gedurende zijn aanwezigheid bij het protest, dat in het licht stond van solidariteit met de samenleving. Hij trachtte zelfs de gemoederen tot rust te brengen en bood daarnaast ook hulp aan een gewonde politie agent, in afwachting op medische hulp.

Er heeft zich wederom een dieptepunt voorgedaan binnen de parlementaire geschiedenis, waarvoor wij bijzondere aandacht vragen. Volgaarne vragen wij via u, dat de president c.q. de minister van Justitie en Politie een diepgaand onderzoek instelt naar het groot machtsvertoon en buitensporige handelingen van voornoemde manschappen op de volksvertegenwoordiger in kwestie.
Wij rekenen hierbij op uw welwillende medewerking dat u het daarheen leidt dat de regering per direct het gevraagde onderzoek instelt en DNA spoedig hierover informeert.  

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May