Eenheid in Verscheidenheid
20 Feb 2023, 17:33
foto


De eenheid in Suriname is de laatste tijd helaas niet erg zichtbaar. Partijen die ooit verbroederd leken te zijn, hebben een onbehagelijk gevoel van een dolk in de rug, terwijl ze, zelfs onder ondraaglijke omstandigheden, zelf nooit tot een dergelijke scheiding zijn overgegaan. Diversiteit komt moeilijk op gang en je leest regelmatig dat diversiteit goed is voor bedrijfsresultaten en voor de samenleving. Daarbij mogen verschillen erkend en gezien worden, maar er mag niet uit het oog verloren worden dat we bij elkaar horen.

Juist in de tijd waarin het van groot belang is dat mensen, die de politieke leiding hebben, ervoor zorgen dat er niet doorgeslagen wordt naar één van beide polen, maar ervoor zorgen dat ze met elkaar verbonden blijven, proberen sommigen politieke munt uit te slaan.

Het uiteengaan van de coalitie heeft niet alleen de etnische verschillen aangewakkerd, maar onterecht probeert men ook een politieke zondebok te constitueren voor de vele prijsstijgingen, waardoor sommigen in een economische malaise leven, want men was niet gewend om prijzen te betalen van open markteconomie. Voor alles kon men de hand ophouden bij de Staat, regelingen die weliswaar door de uittredende coalitiepartner in de afgelopen decennia waren ingevoerd. Als het dan uit de hand loopt haast men zich om de hand in onschuld te wassen en het geweld en de plunderingen van afgelopen vrijdag te veroordelen.

Een groepje rovers en plunderaars heeft zich weten te mengen met vreedzaam protesterende mensen. Dit moeten we zien in samenhang van gevallen waarin luie lanterfanters vee en landbouwgewassen van hardwerkende Surinamers stelen en verkopen, alleen om te gaan chillen.

De ondernemers die slachtoffers zijn geworden, hebben doorgaans een vergunning ter bescherming van have en goed, doch hebben nauwelijks gebruik gemaakt van dit recht en hebben wellicht gemeend om de schade liever te absorberen dan om de confrontatie aan te gaan. Natuurlijk mogen ze ook rekenen op rechtsbescherming van ordehandhavers, maar deze lijken niet berekend te zijn geweest op hun taak.

Met de vernieuwde opsporingstechnieken moeten ernstige misdrijven makkelijk opgespoord en berecht kunnen worden en misschien kunnen de ondernemers een deel van het gestolen goed terugzien. Want deze ondernemers moeten belasting betalen om deze “sociale zwakkeren” te subsidiëren. Hopelijk zal er nu niet gekeken worden naar neven, ooms en andere relaties en met het excuus van “het zijn Surinamers die willen we liever niet vervolgen” worden afgedaan.

Sjon van Tewari
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May