DOE: Regering moet roer drastisch omgooien
19 Feb 2023, 14:43
foto


Met de rellen van vrijdag en de naweeën hiervan is het meer dan duidelijk dat het op dit moment totaal mis is sociaal-economisch en politiek-bestuurlijk met ons land. De protesten die terecht zijn, en vreedzaam waren gestart vanwege de onhoudbare sociaal-economische druk die grote delen van de bevolking met de dag ervaren, is ontaard in plunderingen, brandstichtingen vernielingen en andere criminele handelingen. 

Dit was zeker niet de bedoeling van de organisatoren die dit reeds eerder hebben gedaan en tot een goed eind hebben gebracht. We hoeven ze dus niet als zondebok aan te merken voor de escalatie. Criminelen en anderen met dubbele agenda’s hebben gewoon misbruik gemaakt van deze gelegenheid om hun slag te slaan en agenda’s uit te rollen. Het is daarom dat DOE deze handelingen als afkeurenswaardig aanmerkt en verwerpt. Deze notoire criminele handelingen dienen dus keihard te worden afgestraft. De regering wordt daarom gevraagd met al haar ten dienste staande middelen de veiligheid van de bevolking te garanderen en de orde en rust te herstellen in alle wijsheid. We betuigen hierbij onze welgemeende medeleven met de keihard werkende ondernemers die zijn getroffen en de onterechte gewonden in deze.

Anderzijds is het duidelijk dat deze regering haar krediet heeft verspeeld door haar beleid of afwezigheid van beleid in deze crisisperiode. Er is sprake van slecht bestuur! De maat is vol! Afwezigheid en implementatie van een goed sociaal vangnet bij implementatie van een herstelprogramma van de economie, halfslachtige financieel-economische maatregelen vanwege belangenverstrengelingen, afwezigheid van solidariteit met de samenleving in deze crisisperiode, nepotisme, ongebreidelde koers- en prijsstijgingen, verzwaarde belasting druk, schandalen en faciliteren van corruptie etc.

De regering weet waar en hoe ze het geld voor de extra inkomsten moeten halen, n.l.: de goudondernemers, houtconcessionarissen, invoerbelasting luxe goederen en middels vermogensbelastingen, maar doen dat bewust niet. “The easy way out”, het halen bij het gewone volk en legale ondernemingen. In plaats dat men zich bezig houdt met de crisis van het land zit men nu reeds propaganda te voeren, vrienden te regelen, posten te verdelen, in lange colonnes te showen, geld uit defensie heli’s en op podia te strooien, terwijl de ellende om zich heen grijpt. De regering heeft dit alles, zeker de protesten waarvan nu criminelen misbruik maken, op de hals gehaald.

Het is nu de tijd dat de regering het roer snel omgooit en een waarachtig nationaal dialoog opstart en een pro-Surinamers beleid gaat voeren. Er wordt voorgesteld om een interim regering aan te stellen met medewerking van het bedrijfsleven, vakbonden en andere kritieke organisaties in de samenleving z.a de VES. Deze interim regering moet als doel hebben het IMF-programma, het sociaal programma, de uitspraak van het Constitutioneel Hof over ons kiesstelsel en de verkiezingen in 2025 in goede banen te leiden en verder uit te voeren. Het heeft geen zin met alleen repressieve maatregelen op de proppen te komen en tot een democratische dictatuur te gaan verworden. Dat zal leiden tot meer agressie en calamiteiten. Tenminste als de regering dat kan inzien en van het land en haar bevolking houdt.

Laten we nu gaan DOEn wat nodig en goed is voor Suriname: nationaal dialoog, orde en rust, veiligheid en oppakken van de problemen en de ontwikkeling van het land. We zijn moe van alle onkunde, enge partijpolitieke en groepsbelangen, corruptie en nepotisme. We willen dat niet meer en kunnen dat niet meer aan na een 10-jarige periode van hetzelfde falend beleid. We roepen de totale samenleving op tot kalmte en rust.

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE),
Steven Alfaisi Voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May