Hand in eigen boezem!
19 Feb 2023, 03:48
foto


Bijkans een jaar geleden maakte ik de opmerking naar iemand toe dat we op een tijdbom zitten in Suriname en het maar één vonk nodig heeft om af te gaan. Wat we hebben gezien als burgers is niet de bom, maar een voorloper van die bom als we als natie niet beseffen dat wij onszelf en onze jeugd anders moeten gaan opvoeden.

Niet jij maar wij!
Het is nu niet de tijd om vingers te wijzen, maar om tot een diep besef te komen dat wij nu oogsten wat wij zelf gezaaid hebben. De vraag is wat hebben wij gezaaid dan?:
1. Vriendjespolitiek en nepotisme waarbij jongeren in de afgelopen periode gezien hebben dat vrienden en familieleden geaccommodeerd worden en mensen zonder hard te werken rijk kunnen worden.
2. Jonge politici die hun bekendheid gebruiken om in het parlement te komen, en op een slaafse wijze het beleid van opeenvolgende regering goedkeurden, ook al was het overduidelijk dat het mis ging.
3. Straffeloosheid waarbij steeds weer mensen met een strafblad het land leiden, zonder te tonen dat zij zich willen bekeren van hun boze werken.
4. Opeenvolgende regeringen inclusief De Nationale Assemblee die geen verantwoordelijkheid nemen maar steeds de blame game spelen. Scheldpartijen en vechtpartijen in de hoogste college van Staat.
5. Mooi klinkende slogans als Neks no fout, terwijl yu fout. Belofte slogans "wo set' en",  om uiteindelijk jezelf en familieleden te regelen

Het is nog niet te laat, verandering is mogelijk!
Einstein zei het zo mooi: verwacht geen verandering als je steeds weer hetzelfde op de oude wijze doet.

Wat moet anders:
1. Stop met de blame game dat het Bouta, Chan, Greg, Bravo of Nederland schuldige is. Wij als volk kiezen onze leiders  en onze richting. Eigen verantwoordelijkheid.
2. We moeten praten met elkaar. De VSB heeft wederom opgeroepen  tot een nationaal dialoog waarbij “Good Governance” de leidraad moet zijn.
De voorzitter van Alternatief 2020 Steven Reyme, heeft het zo mooi gezegd: laten wij stijgen boven enge politieke belangen en komen tot een nationaal dialoog. Dit is onze wake up call dat wij het moeten doen.
3. De regering, met name onze president, zou er goed aan doen om niet alleen zijn politiepet op te zetten, maar ook zijn vader des lands pet, om ook met kerkelijke en maatschappelijke organisaties te praten op welke wijze wij een ommekeer kunnen brengen onder de jeugd.
4. Ons onderwijs moet beter aangepakt worden. Hoe vaak heeft de minister van Onderwijs tot huilens toe aangegeven dat zij geen budget heeft om haar beleid uit te voeren.
5. We moeten benoemen wat we verkeerd doen in het land en stappen zetten met elkaar hoe wij dat zullen veranderen.

Dit stuk is niet geschreven als vingerwijzing of om de jeugd als slachtoffer aan te wijzen van een corrupt systeem, want er zijn zoveel jongeren die het goed doen in Suriname.

Het is bedoeld dat wij nu leren denken in termen van 'wij' in plaats van in termen van 'ik ik ik'. We moeten het samen doen als natie, en waar we fout zijn gaan we samen moeten herstellen.

Tot slot vraag ik dat wij geen zondebok zoeken in Pakittow en andere activisten, maar ook tegenover hen onze verantwoordelijkheid nemen.

Het moet anders!

Orlando Olmberg
Lid Alternatief 2020
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May