Veiligheidsadviseur Tjin Liep Shie: We maken geen grappen
19 Feb 2023, 00:00
foto
Veiligheidsadviseur van de president, Humphrey Tjin Liep Shie tijdens de persconferentie zaterdagmiddag. Naast hem minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie. (Foto: Ranu Abhelakh)


"We maken geen grappen. De situatie is heel ernstig. Mensen moeten hiermee ophouden. We willen niet de richting van Haïti en andere landen opgaan, waar de autoriteiten de controle zijn kwijtgeraakt." Een zichtbaar ontstemde Humphrey Tjin Liep Shie, veiligheidsadviseur van de president, zegt dat de veiligheidsdiensten geen andere keus hebben dan hard op te treden als dat nodig is. "We kunnen niet toestaan dat we verder afglijden."

Er zijn spelregels om gevoelens vreedzaam te uiten, stelt de veiligheidsadviseur. Criminele daden hebben volgens hem niets te maken met democratische uiting. Alle instituten zijn in stelling gebracht, om de situatie onder controle te houden. "Je vraagt je af of deze mensen wel Surinamers zijn," zegt Tjin Liep Shie, die opmerkt dat op social media de criminele en strafbare daden van de mensen worden goedgepraat. Hij waarschuwt ervoor dat we niet moeten afglijden naar een situatie waar zaken niet meer beheersbaar zijn. In elk geval zullen de autoriteiten geen enkele mogelijkheid onbenut laten om de situatie te beheersen.

Vreedzaam betogen is een recht, maar anderen hebben ook rechten en de ordediensten gaan ervoor zorgen dat de rechten van eenieder worden gewaarborgd. De veiligheidsdiensten hebben speciale instructies en zullen zich anders opstellen met inachtneming van alle wettelijke regels. "Anarchie zal niet worden getolereerd. Neem uw verantwoordelijkheid en neem geen deel aan oproepen voor straatacties," zegt Liep Shie. " Mensen ga terug naar de democratische spelregels,... ga je daar buiten dan hebben de veiligheidsdiensten geen andere keus dan hard op te treden. Het is genoeg geweest."

Ook bevelhebber kolonel Werner Kioe A Sen veroordeelde de acties van vrijdag als een pure vorm van bandeloosheid, baldadigheid en anarchie. "Het is een dieptepunt en het leger gaat het niet tolereren." Ofschoon leger en politie nu samen optrekken en het leger minder bevoegdheden heeft als het gaat om opsporing en aanhouding, zegt de legerbevelhebber dat ze zelfstandig zullen optreden indien nodig. Daarvoor zijn er voorzieningen getroffen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May