Financiële problemen vormen grote uitdagingen voor GBB
19 Feb 2023, 01:36
foto
Minister Dinotha Vorswijk van GBB.


Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft zich vorig jaar ingezet om rechtszekerheid te bieden aan burgers door de uitreiking van beschikkingen. In totaal zijn meer dan 10.000 beschikkingen verstrekt. Minister Dinotha Vorswijk zei donderdag tijdens de begrotingsbehandeling dat het ministerie kampt met veel uitdagingen als het gaat om financiën. Verschillende ministers hebben dit probleem aangehaald, onder wie haar collega's Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Bij GBB gaat het niet alleen om middelen voor de aanschaf van materiaal, maar ook om de uitgegeven gronden te ontsluiten. Vorswijk zei dat de aankoop van goederen haast onmogelijk is, omdat leveranciers weigeren te werken met bestelbonnen. Dit vormt een enorme dreiging voor reguliere bedrijfsvoeringen. Er kunnen geen voertuigen en inventarissen worden aangeschaft. De contante middelen van SRD 100.000 die het ministerie per maand ontvangt, zijn onvoldoende om de meest basale uitgaven te doen bijvoorbeeld het onderhoud van voertuigen, terreinen, gebouwen en de aankoop van papier.

Daarnaast is er ook een tekort aan kader en is er behoefte aan het trainen van medewerkers van verschillende afdelingen. Het ministerie heeft ook te maken met schulden met betrekking tot grondaankopen, rechtelijke vonnissen met of zonder dwangsom, contributie aan internationale organisaties en nutsvoorzieningen. Het betalen van schulden of het uitvoeren van vonnissen, leggen druk op de begroting van het ministerie. In 2022 zijn enkele deels of geheel uitgevoerd. Ook heeft de betaling van contributie en nutsvoorzieningen gedeeltelijk plaatsgevonden. Bij het ontsluiten van gebieden zal de regering kijken naar de mogelijkheid om de ontsluitingskosten te verhogen.

Momenteel worden de kosten gestort op de rekening van GBB bij de Centrale Bank. Het ministerie van GBB zal in samenspraak met Openbare Werken overgaan tot de ontsluiting van projecten waarbij de minister van Financiën en Planning de procedures zal aangeven om de middelen op de begroting aan te wenden. “Nu worden de middelen gestort, maar er is geen procedure hoe deze te gebruiken om te ontsluiten”, zei de minister. Ondanks deze uitdagingen gaat het ministerie verder met het bieden van rechtszekerheid aan mensen. De minister is voornemens de bewoners van Ellen een beurt te geven, omdat ze al jaren daar wonen zonder enige rechtszekerheid.

Ook is SRD 8 miljoen goedgekeurd voor de aankoop van een perceel van ongeveer 1.85 hectare gelegen in Paramaribo. Het gaat om het occupatiegebied meer bekend als Witboiti. In 2019 was reeds goedkeuring gegeven voor de aankoop, maar de afhandeling heeft niet kunnen plaatsvinden vanwege beperkte budgettaire ruimte en het feit dat de eigenaar niet meer akkoord ging met het bedrag afgesproken in 2019. Na afronding van de aankoop zullen ongeveer 300 gezinnen rechtszekerheid krijgen. Vorswijk deelde mee dat de uitgifte van gronden nog steeds volgens de geldende regels en procedure vastgesteld in wettelijke regelingen, geschiedt. De ontwerpwet nadere wijziging Decreet Uitgifte Domeingrond is ter behandeling aangeboden aan het parlement. Bij aanname van de wet zullen houders van grondhuur in de gelegenheid gesteld worden tegen betaling dit recht om te zetten in eigendom.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May