Braziliaanse politie pakt illegale goudexport uit Amazone aan
17 Feb 2023, 08:48
foto
Een vliegtuigpiloot die in de illegale mijnbouw werkt, toont goud dat illegaal is gewonnen uit het inheems grondgebied van Yanomami, in Alto Alegre, in de deelstaat Roraima, Brazilië. (Foto: AP)


De Braziliaanse federale politie heeft woensdag een gerechtelijk bevel uitgevoerd om beslag te leggen op meer dan 2 miljard reais (US$ 384 miljoen) in verband met ongeveer 13 ton illegaal gewonnen goud in het Amazone-regenwoud, dat vervolgens werd geëxporteerd via een naamloze in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf.

De politie zei in een verklaring dat ze ook 27 huiszoekingsbevelen en drie arrestatiebevelen uitvoerden in zeven deelstaten en het Federale District in verband met het onderzoek. De operatie maakt deel uit van een nieuw hardhandig optreden tegen de illegale goudwinning in het Amazonegebied in de nasleep van de aankondiging door de regering van een door goudzoekers veroorzaakte gezondheidsnoodsituatie voor de inheemse Yanomami-bevolking.

Goud dat uit de Amazone wordt gewonnen, wordt meestal naar nabijgelegen steden gebracht en verkocht aan financiële makelaars die worden gereguleerd door de centrale bank van Brazilië. Het enige dat nodig is om het ruwe erts om te zetten in een verhandelbaar activum, is een handgeschreven document dat getuigt van het specifieke punt in het regenwoud waar het goud werd gewonnen, maar dat voor de makelaar vrijwel onmogelijk te verifiëren is.

De politieverklaring zei dat de criminele organisatie lege vennootschappen gebruikte om frauduleuze bonnen uit te geven en de schijn van legaliteit te wekken voor aankopen van goud voor meer dan 4 miljard reals tussen 2020 en 2022.

Het naamloze Amerikaanse bedrijf verkocht het goud door aan kopers in Italië, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en Hong Kong.

Er is een groeiend besef dat het huidige gebrek aan transparantie rond de aankoop van goud, bijdraagt aan de illegaliteit. Deze week vertelde de centrale bank van Brazilië aan het Hooggerechtshof dat het een nieuw systeem van toezicht bespreekt dat het traceren van het goud tot aan het punt van extractie zou vergemakkelijken, inclusief de invoering van elektronische ontvangstbewijzen.

Yanomami-volwassenen en -kinderen hebben geleden onder ondervoeding, ziekte en zelfs de dood als gevolg van illegale goudwinning op hun land. Prospectors verlaten poelen die broedplaatsen worden voor muggen die ziektes verspreiden, en gebruiken kwik dat het water vervuilt dat wordt gebruikt om te vissen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May