Van Dijk-Silos: Opengevallen DNA-post kan worden ingevuld
17 Feb 2023, 03:31
foto
Jennifer van Dijk-Silos, gewezen voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.


Jurist tevens gewezen voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat de opvolger van het overleden Assembleelid Sham Binda (VHP) gewoon kan worden beëdigd en toegelaten. De uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof) van 5 augustus is niet van toepassing op de verkiezingen van 2020. De beslissing van het CHof is voor de toekomst bedoeld.

Hoogleraar Rayan Nannan is de volgende kandidaat op de lijst van de VHP, zoals ingediend bij de verkiezing van 2020. Van Dijk-Silos merkt op dat het hoofdstembureau met districtscommissaris Mike Nerkust als voorzitter, nog steeds in tact is. Er is geen nieuw hoofdstembureau benoemd voor Paramaribo. Het oude hoofdstembureau moet de opvolging van de opengevallen plek in orde maken. Het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau, zijn met een nieuwe bemensing ook in tact.

In 2020 hebben alle instituten het werk geldig gedaan. Er wordt gewoon gewerkt met de kiesregeling die in 2020 geldig was. Op basis van de Kiesregeling is de verkiezing gehouden. De toetsing van de invulling van de plek die ontstaan is, vindt normaal plaats. Alle instituten zijn in tact. Het Centraal Hoofdstembureau sanctioneert op basis van de Kiesregeling, nadat alle procedures zijn gevolgd en de kandidaat heeft bewilligd. "De beslissing van het CHof geldt niet met terugwerkende kracht".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May