Belfort: Meer cocaïne export in deze regeerperiode dan in 45 jaar
15 Feb 2023, 02:53
foto
Assembleelid Edward Belfort doet onthullingen in De Nationale Assemblee.


Assembleelid Edward Belfort (ABOP) heeft dinsdagavond in De Nationale Assemblee enkele opmerkelijke mededelingen gedaan. Volgens hem is er in deze regeerperiode - vanaf 16 juli 2020 tot heden - meer cocaïne dan vanaf de onafhankelijkheid uitgevoerd uit Suriname naar nagenoeg alle werelddelen. Het Assembleelid wil weten wat het beleid is van het Openbaar Ministerie over de Wet Verdovende Middelen. Ook fronst hij zijn wenkbrauwen over de mededeling van vicepresident Ronnie Brunswijk die op de ABOP-vergadering zaterdag zei dat Joël 'Bordo' Martinus binnenkort terugkomt, want zijn zaken komen in orde. Ook worden volgens Belfort bij Justitie en Politie mensen die in de fout zijn gegaan de hand boven het hoofd gehouden.

Belfort vindt het vreemd dat vliegtuigen worden opgeblazen in opdracht van het Openbaar Ministerie en met explosieven kraters geschoten om illegale landingsbanen onklaar te maken. Het Assembleelid voerde aan dat hij ook bij de drugsbestrijding heeft gezeten. Vandaag worden er kraters geschoten maar binnen enkele uren worden de gaten weer dichtgemaakt. Hij vraagt zich af wat het beleid is rond drugsbestrijding. "U denkt niet dat de Amerikanen het niet weten. De DEA, denkt u dat ze geen interesse hebben in de bewegingen in Suriname. De wereld kijkt en Suriname zakt verder weg".

Een pedofiel die aangehouden was, is in vrijheid gesteld, terwijl de zaak nog liep volgens Belfort. Hij moet vorige jaar mei verschijnen voor de rechter. Er zou volgens zijn informatie gesproken zijn hierover door de waarnemend procureur-generaal, de president en de verdachte, waarna er een intrekkingsdagvaarding is uitgekomen. De zaak is afgedaan, terwijl het hier om een ernstige misdrijf ging.

Belfort richtte zich tijdens zijn spreekbeurt tot de minister van Justitie en Politie en vroeg hem hoe het kan dat een voormalige officier van justitie ontucht pleegt met jeugdige mannelijke delinquenten directeur Operationele Diensten wordt bij Justitie en Politie. Dit terwijl hij ontlast werd door de toenmalige procureur-generaal. Nu vallen alle korpsen onder hem. Hij heeft nog epauletten opgespeld bij bevorderingen met de vingers waarmee hij aan jeugdigen zat, voerde Belfort aan. "Leven wij in een omgekeerde wereld?"

Een onderdirecteur Algemeen Beheer op Justitie & Politie heeft volgens Belfort gefrommeld met brandstofbonnen en hij blijft gehandhaafd op het ministerie. Terwijl de persoon over een dienstvoertuig beschikte, zag hij kans voor duizenden liters zijn privé voertuig te tanken op Geyersvlijt. Dit is mogelijk geweest door te knoeien. Het Assembleelid deelde mee dat de zaak onder het tapijt is geschoven. Minister Kenneth Amoksi zou hiervan op de hoogte zijn.

Waar Belfort ook vraagtekens plaatst, is hoe in de SLM-zaak, adviseur Prenobe Bissessur het land uit kon gaan terwijl zijn paspoort was ingenomen door het Openbaar Ministerie en hij een uitreisverbod had. In het onderzoek rond de Energie Bedrijven Suriname is de zaak in onderzoek bij het Parket. Het reisdocument van betrokkene was in beslag genomen. Deze man wordt benoemd tot directeur van het bedrijf. Belfort vindt het niet vreemd dat het volk geen geloof heeft in politici die anders doen dan ze beloven.

Wat de zaak 'Bordo' betreft, stelde Belfort dat er in het strafrecht verschillende spelers zijn: daders, plegers, doen plegers en de pater intellectualis. Zonder iemand te beschuldigen zei het Assembleelid dat de verdachte op de Interpol opsporingslijst staat. Hij wordt vervolgt voor onder andere moord. Het gaat om het ernstigste misdrijf, waarmee niet gegrapt mag worden. Daarover zegt de vicepresident dat 'a tori o regel'. Belfort deelde mee dat hij daar perplex van stond en benadrukte het belang van scheiding der machten. Vandaag dient deze zaak voor de rechter.

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, merkte op dat het om alarmerende onthullingen gaat. In feite zou de president hier gelijk op moeten reageren. In 45 jaar tijd is er nog nooit zoveel drugs verscheept uit Suriname dan in de twee en en half jaar van de regering. Parmessar verwacht dat de regering minutieus op al deze punten ingaat. Dit kan niet zo gelaten worden. De mededelingen zijn ongekend. De regering moet de kans krijgen hierop te reageren.

Obed Kanape (fractieleider ABOP/PL) constateerde dat Belfort in alle vrijheid en in alle mogelijkheden die hij bezit zijn taak als volksvertegenwoordiger gekweten. Dat wordt op prijs gesteld. Maar er zijn ook zaken naar voren gebracht, wordt om verder onderzoek gevraagd. Zaken die niet geleid hebben tot veroordeling van individuen, wordt betreurd dat ze op deze manier aangekaart zijn. Kanape vroeg Belfort om documenten te overleggen voor verder onderzoek. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May