Problemen samenleving besproken bij begrotingsbehandeling
14 Feb 2023, 21:03
foto
Assembleelid Cheryl Dijksteel (VHP) beet maandag de spits af bij de begrotingsbehandeling 2023.


Bij de begrotingsbehandeling die maandag is gestart hebben de volksvertegenwoordigers de problemen waarmee de samenleving dagelijks kampt aangekaart en daarover vragen gesteld aan de regering. Cheryl Dijksteel (VHP) heeft haar spreekbeurt vooral gericht op volksgezondheid en onderwijs. Zij stelde dat de tweedelijnszorg nog steeds in een vicieuze cirkel verkeert met het schuldenvraagstuk. Zij riep op dat partijen in dialoog gaan voor een betere verhouding en dat er wederzijdse transparantie gegeven wordt.

Dijksteel merkte op dat gezondheidsinstellingen slechts 30% van wat zij hebben gevraagd, gekregen hebben. Hiermee zullen alleen lonen en salarissen kunnen worden betaald. Dijksteel wilde weten hoe het staat met de aanschaf van apparatuur en onderhoud daarvan. Ook vroeg zij hoe het nieuwe minimumloon rijmt met de ingediende begroting. Op het gebied van onderwijs vroeg Dijksteel aandacht voor de vernieuwingen. Ze pleitte dat de regering uit de middelen verkregen uit de afbouw van de subsidie van brandstof het ministerie van Onderwijs de beloofde SRD 108 miljoen geeft zodat de scholen gebouwd en gerenoveerd worden.

Jennifer Vreedzaam (NDP) legde de focus op volksgezondheid en sociale zaken. Zij haalde aan dat de begroting uitpuilt van discriminatie en ongelijkheid. Zo is er in de begroting van Medische Zending drastisch ingekort en bij de Regionale Gezondheidsdienst alles bijgezet. Vreedzaam zei dat het nu al duidelijk is dat de MZ het niet zal uithouden. Er is volgens haar meer geld nodig voor de zorg. Terwijl ziekenhuizen pleiten voor SRD 300 miljoen is maar SRD 74 begroot.

Vreedzaam pleitte ook voor efficiëntie, omdat er veel verspilling plaatsvindt doordat er niet voldoende samenwerking is. Vreedzaam schonk ook aandacht aan zwakke huishoudens en deelde mee dat het geld voor het sociaal programma gebaseerd is op een lening van IDB. Ze wilde weten hoelang het programma gedraaid zal worden. Ook vroeg ze hoelang het al duren voordat mensen het geld krijgen. Volgens Vreedzaam is er geen geïntegreerd beleid voor armoedebestrijding. Naast sociale zaken zal ook vanuit het IMF-programma en de kabinetten van de president en de vicepresident programma’s voor armoedebestrijding uitgevoerd worden.

Stephen Madsaleh (VHP) richtte zich vooral op onderhoud en duurzame reparatie van infrastructuur in Nickerie. Hij vroeg onder andere aandacht voor de wegen in de westelijke polders en de sleephelling die toegang biedt tot Bigi Pan. Ook vroeg hij aandacht voor mogelijke corruptie waarbij aannemers bewust geen goed werk verrichten zodat zij wederom het werk gegund worden. Madsaleh deed ook voorstellen voor bezuiniging en vroeg of de dure dienstauto’s niet verkocht kunnen worden voor auto’s met een zuinigere verbranding.

Remi Tarnadi (NDP) brak een lans voor de productiesector en sprak vooral over de werkzaamheden van het ministerie van LVV die belangrijk zijn om de productiesector naar een hoger niveau te brengen. Radjendrekoemar Debie (VHP) legde nadruk op het gronduitgiftebeleid waarbij hij enkele gevallen aanhaalde waarbij vermoedelijk tegen de wettelijke regels is gehandeld. Hij vroeg de minister duidelijkheid over deze zaken. Genevievre Jordan (ABOP/PL) vroeg aandacht voor de aanwezigheid van de politie in Marowijne. Ook pleitte zei voor een integraal jeugdbeleid dat ook de jongeren van Marowijne meeneemt. Zij vroeg ook aandacht voor onderwijs, infrastructuur en prijscontrole in Marowijne.

Claudie Sabajo (NDP) zei dat het beleid van de regering niet positief te noemen is. Volgens haar is in zee gaan met het IMF een strop om de nek. Het volk ziet geen tunnel of licht; integendeel wordt het volk volgens Sabajo zwaarder belast terwijl er geen maatregelen zijn om het sociaal vangnet te ondersteunen. Er is volgens haar niets te merken van het beleid van de regering om projecten uit te voeren die zouden zorgen voor meer werkgelegenheid.

Reshma Mangre (VHP) beperkte zich tot onderwijs. Zij pleitte voor meer geld en stelde dat onderwijs de backbone is van de natie. Zij haalde ook aan dat de regering meer hierin zou moeten investeren als men het land werkelijk tot ontwikkeling wil brengen. Mangre gaf aan dat er in de afgelopen jaren weinig is geïnvesteerd in onderwijs. Er zijn weinig scholen gebouwd, weinig onderhoud gedaan en weinig gedaan aan de kwaliteit. Zij vroeg ook aandacht voor het nieuwe systeem dat zorgt voor veel ruis. Mangre pleitte voor een nationaal dialoog om te bepalen welke richting zal worden opgegaan met het onderwijs. Het geïntroduceerd systeem werkt volgens haar niet door naar alle niveaus. Ook wilde zij weten hoeveel geld is begroot voor de professionalisering van onderwijs.

Ann Sadi (NDP) haalde aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken bij het gebruik van goederen en diensten rekening heeft gehouden met de inflatie en de benzineprijzen. Zij wilde weten of ook rekening is gehouden met de salarissen en pensioenen van ambtenaren die onder druk is komen te staan. Ook wilde zij weten hoeveel ambtenaren werken bij de overheid onderverdeeld in hoog, midden en laag kader. Chanrui Wang (VHP) zei dat er geen sprake is van voldoende rechtsbescherming en veiligheid voor de samenleving. “Dagelijks vinden er berovingen plaats. Ondernemers ondernemen dagelijks met vrees dat ze anytime beroofd kunnen worden”. Wang pleitte voor voldoende bescherming. Ook vroeg hij aandacht voor de verkeersveiligheid en wilde weten wat de regering zal doen de stijgende criminaliteit aan te pakken. Ook wilde hij weten als de politie voldoende uitgerust is, wat het beleid is voor wapengebruik en hoe het staat met de begeleiding van manschappen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May