'A History of Suriname' een historisch record
11 Feb 2023, 01:01
foto


Sinds kort ligt er in de boekhandel een gedegen Engelstalig geschiedenisboek van Suriname. A History of Suriname is geschreven door NRC-redacteur Hans Buddingh’ die met deze publicatie ook een historisch record vestigt. Voor zover ik kan overzien is er niet eerder een Engelstalig geschiedenisboek van deze omvang verschenen – vanaf de eerste kolonisatie van het land tot hoe Suriname ervoor staat in de 21ste eeuw. De publicatie is gebaseerd op het in 1995 verschenen De geschiedenis van Suriname van dezelfde auteur.
 
Ook toen was er sprake van een historisch feit want het was 134 jaar na J. Wolbers’ Geschiedenis van Suriname (Amsterdam, 1861) dat er een geschiedenisboek van Suriname verscheen. Na 1995 verscheen pas weer in 2007 bij de Walburgpers het kleurrijk geïllustreerde Geschiedenis van Suriname, op initiatief van Surinaamse en Nederlandse historici.

De Engelstalige (internationale) uitgave A History of Suriname is een logisch vervolg van het succes van De geschiedenis van Suriname. In augustus 1999 verscheen de tweede druk; in januari 2012 de vierde druk en inmiddels staat de teller op acht herdrukken. Een bestseller die al ruim een kwart eeuw verkoopt en derhalve een standaardwerk genoemd kan worden.

De publicatie van A history of Suriname – waarom niet The History – komt uitgerekend op het moment dat uit de jaarcijfers 2022 van het CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandstalige Boek) blijkt dat de verkoop van Engelstalige literatuur in Nederland flink is toegenomen. Een opsteker voor de auteur maar puur toeval want Buddingh’ begon een paar jaar geleden al niet alleen met de vertaling, maar ook met een update van data en bronnen, inclusief de opname van belangrijke Engelstalige publicaties over Suriname.

Buddingh’ richt zich met deze Engelstalige uitgave op onder meer wetenschappers, politici en beleidsmakers in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika (in het bijzonder Brazilië en Argentinië waar economen de ontwikkelingen in Suriname op de voet volgen) en natuurlijk in de Verenigde Staten van Amerika (Universiteiten; State Department; IMF; World Bank; IDB; UN enz.).

Net als in de twee voorgaande Nederlandstalige herdrukken gaat Buddingh’ ook in dit boek tot het naadje om de recente geschiedenis mee te nemen. Zo is in het laatste hoofdstuk (Suriname in the 21st century) veel vastgelegd over twee jaar regering Santokhi, met onder meer financieel-economische data; de stand van zaken bij de uitvoering van het crisis- en herstelprogramma onder regie van het IMF en het uitstel van de investeringen in de offshore oliesector. Dankzij de allernieuwste druktechnieken kon Buddingh’ op de valreep in een voetnoot nog meenemen dat premier Rutte op 19 december 2022 officieel excuses had aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden in Suriname.  

Confronterend maar daarom juist uitnodigend om het boek te lezen vind ik de tekst op de achterflap waarin Buddingh’ onder meer schrijft: ... In recent years, Suriname has attracted further attention from the outside world after a military coup staged during the 1980’s caused Suriname tot transform into a narcocracy with strong populist traits. Between 2010 and 2020, the initiator of this putsch officiated as democratically elected president. Suriname was thus the only country in the world led by a head of state who had been convicted of drug trafficking, was on trial for multiple political assassinations and then convicted of this crime while still in office. How could all this happen? A History of Suriname attempts to answer that as well as many other questions.

Waarom de naam van Desi Bouterse (ook internationaal bekend) in deze passage niet specifiek wordt genoemd, vind ik bescheidenheid die de auteur niet past. Prijzenswaardig is dat Buddingh’ gekozen heeft voor een uitgever die als policy heeft dat een boek op de eigen website gratis te lezen moet zijn. Studenten aan de Universiteit van Suriname kunnen hiermee hun voordeel doen. Het boek bevat immers een gigantische hoeveelheid data (in voetnoten) en in het literatuuroverzicht inclusief verwijzingen naar bronnen op het internet. Op de website van de uitgever die ik eerder niet kende staan ook andere gratis te lezen boeken, bijvoorbeeld over het Caribisch gebied (The connected Caribbean. August A.A. Mol; 2014).

Wie A History of Suriname wil downloaden, haalt het E-book(pdf) binnen voor $15. De softcover-uitgave kost $60 en voor liefhebbers is er een hardcover voor de dubbele prijs.
Ik ben nieuwsgierig naar de internationale belangstelling voor dit prachtig vormgegeven boek van ruim 500 pagina’s en gun de auteur een herdruk. Mogelijk in 2026 als het land de verkiezingen en 50 jaar Srefidensi achter de rug heeft.

roy.khemradj@gmail.com


A History of Suriname – Hans Buddingh’ (2022) – Sidestonepress (Leiden)
Bestelinformatie: www.sidestone.com

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May