Assembleelid Sabajo bezorgd over grondenrechten
10 Feb 2023, 06:48
foto
Assembleelid Claudia Doornkamp-Sabajo


Assembleelid Claudia Doornkamp-Sabajo (NDP) uit haar bezorgdheid over de grondenrechten van de Inheemsen en Tribale Volken. Deze kwestie is ook aangekaart bij de Mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten die op werkbezoek was in Suriname. Zij bracht deze kwestie aan de orde maandag in De Nationale Assemblee.

De ontwerpwet grondenrechten is in behandeling bij De Nationale Assemblee, terwijl ruim zeven jaar geleden de Staat Suriname door het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof is veroordeeld vanwege mensenrechtenschendingen van de Kaliña en Lokono Inheemse volken van het Beneden-Marowijne gebied.  Dit vonnis is tot op heden niet uitgevoerd.

Doornkamp-Sabajo heeft er ook moeite mee dat grondconversie in behandeling wordt genomen, zonder dat de rechten van Inheemsen en Tribale Volken zijn erkend. Zij vreest dat gebieden van Inheemsen en Tribale Volken in verkeerde handen zullen gaan. Ook deze kwestie is aan de orde gesteld bij de Mensenrechtencommissie van de OAS. 

Initiatiefnemer van de wijziging van het Decreet Uitgifte Domeingrond, Asis Gajadien, stelde bij interruptie dat een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven over de grondconversie. Hij haalde aan dat in de ontwerpwet juist rekening wordt gehouden met de rechten van de Inheemsen en Tribale Volken. De conversie geldt niet voor gronden die vallen binnen de woon- en leefgebieden van de mensen die in stamverband leven. De overdracht van deze terreinen kan niet plaatsvinden. De overheid respecteert de rechten van deze groepen, benadrukte Gajadien. Hij voerde aan dat het niet om een vrijbrief gaat, waar alles wordt uitgegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May