PALU: Crimineel regeerbeleid drukt volk in armoede
09 Feb 2023, 11:37
foto


Met de huidige constante stroom aan extra SRDs in de Surinaamse economie zal de koers niet te houden zijn. Onder het mom van het IMF-herstelplan wordt door de regering met de zogenaamde Open Markt Operaties (OMO's) constant extra SRDs in omloop gebracht. US-dollars inkomsten van de overheid wordt ook “ingewisseld” bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zonder dat de US-dollars in omloop worden gebracht. Volgens de PALU wordt hiermee het volk bewust in de armoede gedrukt.  Men voert dit crimineel regeerbeleid zogenaamd om evenwicht in de Surinaamse economie te brengen, maar niemand kan uitleggen hoe het dan moet werken.
 
US-dollars niet in omloop

Mondjesmaat komt de informatie naar buiten. De Surinaamse onderhandelaar bij het IMF, Karel Eckhorst, maakt op Facebook duidelijk dat de dividenduitkeringen van Staatsolie voor een deel worden gebruikt om de olie-importen te dekken. Voor een ander deel worden de US-dollars bij de CBvS “ingewisseld” om de lopende uitgaven van de overheid te dekken. De US Dollars worden vervolgens door de CBvS toegevoegd aan de monetaire reserves en dus niet in omloop gebracht in de economie.
 
Monetair neutraal?
Wat ook duidelijk wordt is dat de OMO's worden betaald door de US-dollar tranches (lees: leningen) van het IMF. Nieuw gedrukte SRDs worden via de buitengewoon hoge “OMO-rente” in de Surinaamse economie in omloop gebracht, in ruil voor Termijn Deposito beleggingen van banken en verzekeraars die soms slechts enkele dagen lopen. Zogenaamd “monetair neutraal” omdat ook deze US-ollars bij de CBvS worden geparkeerd en toegevoegd aan de monetaire reserves.
 
Extra SRDs
Met dit regeerbeleid komen wel extra SRDs in de samenleving maar, niet de extra US Dollars. Meer dan 4 miljard extra SRDs zijn inmiddels zo in omloop gebracht vanaf het aantreden van deze regering in 2020. De huidige chaos op de financiële markt is hier het gevolg van waarbij er een constant tekort is van US Dollars op de valutamarkt. De koers is inmiddels boven de SRD32 voor 1 US Dollar.
 
Criminele verrijking
Intussen zijn de monetaire reserves gegroeid tot meer dan US$1 miljard. Waar het op neerkomt is dat met de extra SRDs die in omloop worden gebracht, het volk bewust wordt verarmd. Tegelijkertijd worden de banken en verzekeraars rijker gemaakt en groeien de monetaire reserves bij de CBvS. Over de ruggen van het volk vindt een criminele verrijking plaats en moeten zogenaamd de OMOs leiden tot financieel evenwicht. Maar met dit OMO-mechanisme dat nergens ter wereld op deze wijze is toegepast, zal dat financieel evenwicht nooit komen.
 
Vernieuwende aanpak

Met een andere vernieuwende aanpak van de financiële crisis was de huidige financiële chaos te vermijden. Want inmiddels hebben Surinaamse burgers bijna 2 miljard US-dollars gespaard bij de particuliere banken. Deze valuta spaargelden hadden deels gemobiliseerd kunnen worden door de opzet van productieprojecten en verwerkingsindustrie voor landbouwproducten op te zetten. Surinamers met voldoende spaargelden zouden dan met garanties van de overheid uitgenodigd kunnen worden om te investeren in deze projecten. Hiermee zou een deel van de valuta spaargelden in omloop gebracht kunnen worden in de Surinaamse economie. Tegelijkertijd zouden bestaande boeren gemotiveerd kunnen worden om tot uitbreiding van de productie over te gaan. Eventueel nieuwe landbouwarealen met nieuwe, jonge landbouwers zouden tot productie gebracht kunnen worden.
 
Regering afrekenen
De vraag die rijst is, wat is de agenda van de regering die samen met het IMF bewust de Surinaamse economie in de chaos drukt. Wordt hiermee de “gedwongen” verkoop van olieputten voor onze kust voorbereid? Met de constante devaluatie van de SRD wordt het volk met de dag armer. Ook stijgt ondertussen met de prijzen van eerste levensbehoeften en brandstof ook de harde criminaliteit van gewelddadige berovingen. Volgens de PALU een verontrustende ontwikkeling waarvan het einde nog niet in zicht is, maar een ontwikkeling die wel vermeden had kunnen worden. We zullen de regering hierop moeten afrekenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May