Vertraging Braziliaanse economie riskant voor Argentinië
29 Sep 2011, 12:00
foto


De economische groei van Brazilië vertraagt en dat baart Argentinië meer zorgen dan de crisis in de geïndustrialiseerde landen. Brazilië speelt een sleutelrol in de economische ontwikkeling van Argentinië.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat het bruto binnenlands product van Argentinië dit jaar met 8 procent stijgt. Brazilië, dat vorig jaar nog 7,5 % groeide, zal nu met 3,8 % tevreden moeten zijn.
Volgens analisten zal de Braziliaanse groeivertraging een impact hebben op Argentinië, zijn belangrijkste partner in het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Brazilië is de belangrijkste afnemer van Argentijnse industrieproducten. Zo gaat de helft van de Argentijnse automobielproductie naar Brazilië.

Textiel
Econoom Belén Olaiz ziet twee mogelijke gevolgen. De buitenlandse handel kan klappen krijgen, vooral in de autosector. Aan de andere kant kan een eventuele waardevermindering van de Braziliaanse munt, de real, ten opzichte van de dollar ook de Argentijnse textiel- en schoensector treffen. Die zien dan hun concurrentiepositie verzwakken.

Toch is Olaix niet te pessimistisch. "De vertraging in Brazilië is nog zacht en de prognose voor 2012 is goed. De Braziliaanse economie heeft wat van zijn snelheid verloren, maar het vooruitzicht van een groei rond de 4 procent volgend jaar ziet er goed uit."

Productie stilleggen
"Beide economieën zijn zeer complementair, alles wat in Brazilië gebeurt, heeft gevolgen in Argentinië", zegt econoom Ramiro Albrieu van het Argentijnse Studiecentrum voor Staat en Samenleving (Cedes). "Ons exportprofiel laat zien dat we aan Azië vooral grondstoffen verkopen, maar aan Brazilië vooral industriegoederen."

Door de "cyclische recessie" in Brazilië, een groei die minder is dan het gemiddelde van de laatste jaren, is het goed mogelijk dat Argentinië de productie van automotoren zal moeten stilleggen en dus personeel zal moeten ontslaan, zegt Albrieu.

De Braziliaanse regering van Dilma Rousseff heeft deze maand rentevoet voor de financiële markten verlaagd. Daarmee kan ze de inflatie onder controle houden. Na deze maatregel, daalde de nationale munt in waarde. In minder dan een week ging de wisselkoers van 1,59 naar 1,90 real per dollar. Na interventie van de Centrale Bank stabiliseerde de koers zich op 1,85 real voor een dollar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May