Hoogste Iraanse leider verleent gratie voor 'tienduizenden' gevangenen
05 Feb 2023, 14:55
foto
Irans Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei spreekt tijdens een ontmoeting met een groep meisjes die de puberteit hebben bereikt in Teheran, Iran. (Foto via Reuters)


De hoogste leider van Iran heeft gratie verleend aan "tienduizenden" gevangenen, waaronder enkele die zijn gearresteerd tijdens recente protesten tegen de regering, meldde het staatspersbureau IRNA zondag. De arrestaties volgden nadat een dodelijk optreden van de staat hielp de landelijke onrust te onderdrukken.

De door ayatollah Ali Khamenei goedgekeurde gratie kwam echter met voorwaarden, volgens details aangekondigd in berichten in de staatsmedia, waarin stond dat de maatregel niet van toepassing zou zijn op een van de vele dubbele nationaliteiten die in Iran worden vastgehouden.

Staatspersbureau IRNA zei dat degenen die worden beschuldigd van "corruptie op aarde" - een kapitaalaanklacht tegen enkele demonstranten, van wie er vier zijn geëxecuteerd - ook geen gratie zullen krijgen.

Het zou evenmin van toepassing zijn op degenen die worden beschuldigd van "spionage voor buitenlandse agentschappen" of degenen "die banden hebben met groepen die vijandig staan tegenover de Islamitische Republiek", meldden staatsmedia.

Iran werd overspoeld door protesten na de dood van een jonge Iraans-Koerdische vrouw in hechtenis van de zedenpolitie van het land afgelopen september. Iraniërs uit alle lagen van de bevolking namen deel, wat een van de brutaalste uitdagingen voor de Islamitische Republiek sinds de revolutie van 1979 markeerde.

Volgens het activistische persbureau HRANA zijn ongeveer 20.000 mensen gearresteerd in verband met de protesten, waarvan de autoriteiten de buitenlandse vijanden van Iran beschuldigden deze aan te wakkeren.

Mensenrechtengroepen zeggen dat meer dan 500 mensen zijn omgekomen bij het harde optreden, onder wie 70 minderjarigen. Volgens de Iraanse justitie zijn zeker vier mensen opgehangen.

In een brief aan Khamenei waarin hij om gratie vroeg, zei het hoofd van de rechterlijke macht, Gholamhossein Mohseni Ejei: "Tijdens recente gebeurtenissen heeft een aantal mensen, vooral jonge mensen, verkeerde daden en misdaden begaan als gevolg van de indoctrinatie en propaganda van de vijand."

De protesten zijn aanzienlijk vertraagd sinds de ophangingen begonnen.

"Sinds de plannen van de buitenlandse vijanden en antirevolutionaire stromingen zijn verijdeld, hebben veel van deze jongeren nu spijt van hun daden", schreef Ejei.

Khamenei keurde de gratie goed ter ere van de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979.

Het zou niet van toepassing zijn op degenen "die worden beschuldigd van spionage voor buitenlandse agentschappen, direct contact hebben met buitenlandse agenten, opzettelijke moord en verwondingen plegen, (en) het plegen van vernieling en brandstichting van staatseigendommen".

"Natuurlijk zullen degenen die geen spijt betuigen voor hun activiteiten en geen schriftelijke toezegging doen om die activiteiten niet te herhalen, geen gratie krijgen", zei plaatsvervangend hoofd van de rechterlijke macht Sadeq Rahimi, meldden staatsmedia.

De in Noorwegen gevestigde Iran Human Rights Group zei deze week dat ten minste 100 gedetineerde demonstranten mogelijk de doodstraf riskeren.

Amnesty International heeft kritiek geuit op de Iraanse autoriteiten vanwege wat zij "schijnprocessen bedoeld om degenen die deelnemen aan de volksopstand die Iran op zijn grondvesten heeft doen schudden, te intimideren".
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March