Internationale bijeenkomst groepszorg in Suriname
31 Jan 2023, 19:31
foto
De internationale gasten hebben een bezoek gebracht aan de KidsClinic Diakonessenhuis. (Foto: Perisur)


Stichting Perisur was belast met de organisatie van de algemene vergadering van het internationaal onderzoeksproject Group care in the first 1000 days (GC_1000). Dit project heeft als doel groepszorg in de eerste 1000 dagen te ontwikkelen en duurzaam te integreren in zorgstelsels van laag-, midden- en hoog inkomens landen. Er deden circa 30 internationale wetenschappers en deskundigen mee aan het symposium in het Marriott hotel.

De gasten kwamen uit Nederland, België, Engeland, Verenigde Staten, Kosovo, Ghana en Zuid-Afrika. Ook de leden van het stichtingsbestuur en van de stuurgroep van Perisur waren betrokken bij de activiteiten die werden gehouden van 23 t/m 28 januari.

Tijdens de meeting is de voortgang van de projectactiviteiten doorgenomen, werd de opbouw van de kostenanalyse van groepszorg besproken, is het verder uitrollen van groepszorg in de deelnemende landen bediscussieerd en is ingegaan op de duurzaamheid van groepszorg wereldwijd. Er zijn veldbezoeken afgelegd aan de KidsClinic Diakonessenhuis, waar postnatale groepszorg (SamenOuder) wordt geïmplementeerd, en aan het RGD Gezondheidscentrum Geyersvlijt, waar prenatale groepszorg (SamenZwanger) plaatsvindt. De internationale gasten hebben hiermee een goed beeld gekregen van de aanpak van groepszorg in Suriname.

Groepszorg in de eerste 1000 dagen houdt in het begeleiden in groepsverband van zwangere vrouwen/moeders van baby’s en hun partners gedurende de periode van zwangerschap, en de eerste levensjaren van het kind. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het verlenen van zorg in groepen de onderlinge saamhorigheid tussen vrouwen, partners en kinderen versterkt, hetgeen weer leidt tot betere gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind.

Het doel van het Group Care project is het onderzoeken van de omstandigheden die een positief effect hebben op het introduceren van groepszorg in de acht deelnemende landen. Het project wordt met ondersteuning van de Europese Unie uitgevoerd en duurt tot en met juni 2024. In Suriname wordt het project uitgevoerd door het lokaal onderzoeksteam onder leiding van dr. Ashna Hindori-Mohangoo van Perisur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May