Paus pleit voor einde geweld, start gesprekken in Peru
23 Jan 2023, 00:57
foto
Paus Franciscus spreekt zijn zegen uit, terwijl hij het Angelus-middaggebed reciteert vanuit het raam van zijn studio met uitzicht op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. (Foto: AP)


Paus Franciscus heeft zondag een hartstochtelijk pleidooi gehouden, deels in het Spaans, om een einde te maken aan het toenemende geweld in Peru, vanwege de eisen voor het aftreden van de president van het land. De kerkelijke leider sprak zo'n 15.000 mensen toe die op het Sint-Pietersplein bijeen waren voor zijn wekelijkse optreden bij een raam van het Apostolisch Paleis en zei: "Ik nodig jullie uit om te bidden, zodat de gewelddaden in Peru stoppen."

"Geweld dooft de hoop op een rechtvaardige oplossing voor de problemen", zei de paus. "Ik moedig alle betrokken partijen aan om de weg van dialoog tussen broeders in hetzelfde land in te slaan, met volledige eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat."

Toen hij merkte dat hij meedeed aan een oproep van de Peruaanse bisschoppen, schakelde Franciscus over van Italiaans naar Spaans om uit te roepen: “Nee tegen geweld, van welke kant het ook komt! Geen doden meer!”

Franciscus, afkomstig uit Argentinië, wees erop dat er zondag Peruanen onder de gelovigen op het plein waren.

Tot voor kort concentreerden de protesten die Peru steeds meer overspoelen, zich in het zuiden van het land. Ze begonnen vorige maand nadat toenmalig president Pedro Castillo, de eerste leider van Peru met een landelijke Andes-achtergrond, werd afgezet en gevangen werd gezet, omdat hij probeerde het Congres te ontbinden.

Demonstranten eisen het aftreden van Dina Boluarte, de voormalige vicepresident die op 7 december is beëdigd ter vervanging van Castillo. Ze willen ook dat het Congres wordt ontbonden en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Castillo wordt momenteel vastgehouden op beschuldiging van rebellie.

Bij de daaropvolgende onrust kwamen meer dan 55 mensen om het leven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May