Jogi: Over 18 maanden nieuwe DNA-vergaderzaal af
21 Jan 2023, 12:54
foto
In het nieuwe Assembleegebouw is er geen ruimte voor grote openbare vergaderingen. De vergaderzaal zal worden bijgebouwd. (Foto's: René Gompers)


Als alles goed zit moet in 18 maanden nog een Assembleegebouw zijn neergezet op de hoek van de Henck Arronstraat en de Combéweg. Hierin zullen de grote vergaderingen gehouden worden. Het streven is om in dat gebouw, dat drie verdiepingen zal hebben, ten minste 1 jaarrede van president Chan Santokhi en 1 begrotingsbehandeling te houden, deelt Assembleelid Mahinder Jogi mee. Hij is voorzitter van de commissie Nieuwbouw DNA.  

Vrijdag zijn de vernieuwde panden van De Nationale Assemblee, het ministerie van Algemene Zaken en van een technische dienst, officieel in gebruik genomen. Zij waren op 1 augustus 1996 afgebrand. Pas in 2019 is begonnen aan de herbouw. De drie vernieuwde gebouwen zijn in 2022 opgeleverd. Twee van de drie gebouwen zijn aan elkaar verbonden, heeft drie etages en een kelder. Er is geen ruimte om de grote vergaderingen te houden, geeft Jogi tijdens zijn toespraak aan.

"Het heeft 26 jaren en 6 maanden geduurd om hier te staan vandaag om dit  gebouw in gebruik te nemen. Waarin een administratief gedeelte van het parlement gehuisvest zal worden. De corebusiness van het parlement, het vergaderen- is niet hierin ondergebracht. Daarvoor moet er een nieuw gebouw worden opgezet." Er zijn al inschrijvingen geweest, een consultant geselecteerd, missives in orde gemaakt, ook de president heeft geholpen met een afwijkingsresolutie. Er is ook al een contract getekend voor het ontwerp en de bouw.

Het nieuwe gebouw komt op hetzelfde terrein naast de vernieuwde gebouwen te staan geeft Assembleevoorzitter Marinus Bee aan. "Er is genoeg ruimte voor 3 etages, parkeerruimte, vergaderzaal en aanverwante werkruimtes," deelt hij mee. "Onderschat het werk van DNA niet. Mensen denken soms wanneer we openbare vergadering hebben dat dat het is. Maar dat is het niet alleen. Er gebeuren heel veel dingen achter de schermen dat men niet weet. Vandaar dat we via ons programma's de samenleving laat zien wat er achter de schermen plaatsvind."

Hoeveel het project Nieuwe Vergaderzaal DNA gaat kosten is niet duidelijk. Jogi geeft aan dat gewacht wordt op de nieuwe begroting. "Maar wees u verzekerd, dit hiernaast gaat geen 26 jaren en 6 maanden duren," garandeert hij. "Het is de bedoeling om in 18 maanden, als iedereen meewerkt en ondersteunt, om een nieuw parlementsgebouw daar neer te zetten. Een vergaderzaal voor DNA."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May