Bakkersbond doorbreekt stilte rond meeloorlog
28 Sep 2011, 05:00
foto


Bakkers hebben in de slepende meeloorlog die nu gaande is, geen zin er veel van te zeggen. Voor voorzitter Carmen Tjin A Djie is wel belangrijk dat de gemeenschap goed op de hoogte is van wat de feiten zijn van deze meeloorlog.

Een aangekondigde kwaliteitstest door het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) op 11 oktober vinden alle bakkers, met wie Starnieuws heeft gesproken op zich leuk, maar ze stellen dat het uiteindelijk niet gaat om goedkoop meel alleen, maar om samenstelling, kwaliteit en gepleegde investeringen van miljoenen en eigen behoud.

De meeloorlog wordt gevoed door een ophef over meel uit de Caricom afkomstig van de Trinidadiaanse meelproducent Humming Bird Rice Mills Ltd. Nadat bakkerijen, waaronder Fernandes aan het ministerie van handel en Industrie (HI) hebben gerapporteerd dat het meel een geur heeft en niet voldoet, heeft ook president Desi Bouterse zich in die bewoordingen uitgelaten. Hummingbird heeft enkele weken terug via het Celos al een test laten doen door voedsel technoloog Ricky Stutgard. Hij heeft in een persconferentie aangegeven dat er niets mis is met het meel. De hetze wordt volgens hem gevoerd om Hummingbird uit de markt te wippen.

Geschiedenis
Tjin A Djie zegt dat wat nu gaande is, zijn oorsprong kent uit de periode waarin er problemen waren met meel. “Ook het Europese meel Meneba heeft meegemaakt wat Hummingbird nu doormaakt”, zegt zij. Jaren terug voldeed het meel van De Molen uitstekend tot een gegeven moment het ook werd afgewezen. De bakkers waren genoodzaakt te kiezen voor meel uit Europa en meel uit de Caricom. Europees meel kon toen zonder invoerrechten worden geïmporteerd. Drie jaar terug kwam er, mede door Caricom regels en klachten van Caribische meelbedrijven, een stop aan de invoerrechtenvrije import. Voor bakkers was dat een benauwde situatie. Het meel (Meneba) uit Europa was voor hen het beste. Er is toen een proces aangevangen van onderhandelen, lange gesprekken op HI om te zoeken naar oplossingen. Ook Hummingbird was onderdeel daarvan.

Uiteindelijk kwam er bij De Molen een complete verandering in de bedrijfsvoering. Bakkerijen, waaronder grote spelers als Fernandes, hebben samen met De Molen gewerkt aan een speciaal soort meel. De Molen heeft toen forse investeringen gedaan om aan de vraag te voldoen. Voor Fernandes, met een vol automatisch proces, wordt nu een speciaal meelsoort geleverd, voor andere ‘ambachtelijke’ bakkerijen weer een andere soort. “Ik heb toen als voorzitter gepleit dat we als lid van de Caricom niet alleen het buitenlandse meel moeten importeren maar ook Caricom meel, dat ook goedkoper is. We hebben, en dat kan ik gewoon zeggen, alles gedaan om het meel hier gebruikt te krijgen. Ik heb tot vier maanden terug het meel nog gebruikt”, zegt Tjin A Djie.

Praktijk
Tjin A Djie zegt dat het probleem met Hummingbird meel van praktische aard is. “Bij het testen van het meel bleek dat de resultaten niet van dien aard zijn. “Als voorzitter moest ik een oplossing zoeken opdat er gebakken kon worden. Het bakproces is anders dan een test. Bij een test gaat het om een enkele zak meel maar in een bakkerij werk je met vele zakken. De uitkomst is altijd anders. In een bakkerij let je op tal van bakprocessen, maar ook op bedrijfsvoering. De samenstelling van het meel bleef niet voldoen en op een gegeven moment houdt het op. Ook al is het SRD 2 of SRD 3 goedkoper, de verliezen zijn veel groter”, zegt de voorzitter van de bond.

Tjin A Djie betreurt het dat de rust in de sector, waar lang voor is gevochten, nu bedreigd wordt. Het stoort haar dat de Caribische producent tegen beter weten in de consument en vooral de consumentenorganisaties wil overtuigen dat het gaat om goedkoper meel en daardoor de broodprijs goedkoper moet. “Het gaat totaal niet om goedkoop meel. Goedkoop meel van Hummingbird is uiteindelijk duurkoop voor ons als bakkers, maar meer nog voor de consument, want die zal het uiteindelijk betalen”, zegt zij. Tjin A Djie wijst erop dat in februari de broodprijs is geliberaliseerd. “Wij willen zeker niet dat brood onbetaalbaar wordt, maar in de huidige prijs zijn de nieuwe goverment take op de verhoogde benzineprijs en de aangepaste koers niet eens in verwerkt”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May