Ontwikkeling toerisme meer een wet alleen
20 Jan 2023, 12:48
foto
Tijdens de behandeling van de wet is ook aandacht gevraagd voor het in concessie uitgeven van deel Bigi Pan. (Foto: Edward Troon)


Bij de verdere behandeling van de Toerisme Raamwet en de Wet instelling Suriname Toerisme Autoriteit (STA) legden de Assembleeleden de nadruk op de randvoorwaarden die nodig zijn om toerisme te ontwikkelen. Dit zal niet alleen met een wet kunnen gebeuren. Er moet veel meer gebeuren om toerisme te ontwikkelen. Henk Aviankoi (VHP) zei dat er geen marketingbeleid is voor de toerismesector. Hij vroeg hoe het wordt gepromoot als mensen niet weten in welk werelddeel Suriname ligt.

“We hebben veel problemen, maar het land is mooi en heeft veel te bieden. Welke rol hebben de ambassades hierbij. Wat is het beleid voor toerisme in de grensdistricten met name Marowijne?” Aviankoi gaf aan dat Marowijne de poort is naar Europa en dat er veel meer toeristen Albina kunnen aandoen, maar dat een heleboel zaken niet in orde zijn. Er is geen goed hotel, het park is helemaal kapot en is er geen veiligheid en sportaccommodatie. Er is volgens Aviankoi geen beleid om alles te herstellen. Ook Atjoni kan heel aantrekkelijk worden als er goede hotels en faciliteiten voor het aanmeren van boten gebouwd worden.

Melvin Bouva (NDP) is van mening dat Suriname veel meer deviezen kan binnenkrijgen. “Een wet alleen is niet voldoende. Ordening is niet noodzakelijk vanuit de wet. De binnenstad is niet netjes en schoon. Slechts een klein deel van de toeristen komt terug, omdat we niets kunnen aanbieden wat ze willen. Er is geen wet nodig om te zorgen dat vuil wordt opgehaald of monumenten te onderhouden”, stelde Bouva. Hij wees daarbij op hetValliantsplein en de marinetrap. Ook Waterkant ziet er droevig uit. Volgens Bouva is Wakapasi de enige plek die mooi is en aantrekt. Hij wilde ook weten waarom alleen KLM en SLM vliegen op de route Paramaribo-Amsterdam en andere maatschappijen niet. Als het monopolie er is zal ons land vanwege de dure prijzen slechts een beperkt aantal toeristen krijgen.

Reshma Mangre (VHP) zei dat elk district iets unieks te bieden heeft en wilde weten welk deel van de middelen die straks gegenereerd zullen worden aan de districten zullen toekomen. Suriname tot een toeristische bestemming maken begint volgens Mangre bij het onderwijs. Ze pleitte voor investering in toerisme binnen het onderwijs. Er is volgens haar slechts een stream op het IMEAO die zich bezighoudt met toerisme. Studenten moeten klaargestoomd worden om in deze sector te werken.

Remie Tarnadi (NDP) pleitte voor awareness over toerisme beginnende in het gezin en op school. Hij vroeg daarnaast ook aandacht voor een monumentaal gebouw in Nickerie dat nu in verval is. Soerjani Mingoen (VHP) zei dat een groei van het aantal toeristen veel geld oplevert, maar ook schade kan brengen aan de leefomgeving in termen van overlast voor bewoners en schade aan de natuur en milieu. Zij vroeg om delen van de kuststrook te maken tot ecozones om de biodiversiteit te behouden.

Ann Sadi (NDP) richtte zich op het vraagstuk van vuilophaal dat volgens haar een puinhoop geworden is. Toeristen moeten vanaf de luchthaven tot hun bestemming hopen vuil zien. Zij haalde ook het probleem van plastic en petflessen aan die tevoorschijn komen nadat bermen zijn gemaaid. Volgens haar moet het opruimen na grote festiviteiten ook beter. Asis Gajadien (fractieleider VHP) zei dat de wet belangrijk is, maar dat het wel uitvoerbaar moet zijn en resultaten moet opleveren. Hij is van mening dat ook gekeken moet worden naar de kansen en bedreigingen die de sector met zich meebrengt. “Als we ontwikkeling moeten brengen, moet het duidelijk zijn wat de kansen zijn en waar die liggen”, stelde Gajadien.

Rabin Parmessar (fractieleider NDP) zei dat STA een multi miljoenen organisatie zal zijn als gelet wordt op de middelen die verkregen zullen worden. Alleen aan de entree en exit fee van US$ 10 zal STA op jaarbasis afgerond SRD 200 miljoen verdienen. Volgens hem is er geen ruimte om middelen te beleggen, omdat nu al grote achterstanden zijn in de toerismesector en er veel te doen is. Radjendrekoemar Debie (VHP) zei dat elementaire zaken toeristen aantrekken. Hij pleitte voor schone publieke toiletten, omdat die vaak niet aanwezig zijn. Als ze er zijn, zijn ze vaak zonder stromend water en smerig. Hij vroeg de regering de pompstationhouders te vragen dit probleem op te vangen, waarna burgers betalen voor gebruik zodat de toiletten onderhouden kunnen worden.

Soewarto Moestadja (NDP) zei dat meerdere departementen een rol spelen bij het bevorderen van toerisme. Hij benadrukte dat de regering teruggetreden is uit STS en als facilitator op te treden door STA de kans te geven om toerisme te bevorderen. Kishan Ramsukul (VHP) is van mening dat meer meegedaan moet worden aan internationale beurzen waar de aandacht wordt gevestigd op Suriname als toeristische bestemming. Ook moet er gekeken worden naar mogelijkheden om met buitenlandse touroperators, travel bloggers en reisbureaus partnerschappen aan te gaan. Ramsukul pleitte voor het investeren in een goed website met toeristische attracties en accommodaties in Suriname. Daarnaast moet er gewekt worden aan de kwaliteit van de diensten in hotels en restaurants. Hij merkte op dat de veiligheid een belangrijke randvoorwaarde is. De situatie is zo erg dat hij zich niet veilig voelt.

Ebu Jones (NDP) richtte zich op de gezondheidszorg in Nickerie waar niet alleen buitenlandse maar ook lokale toeristen komen. Hij riep de regering op de schulden van het Mungra Medisch Centrum te betalen en ervoor te zorgen dat de zorg gegarandeerd blijft. Hij pleitte ook voor kansen voor jonge ondernemers in Nickerie binnen de toerismesector. Er moet volgens hem meer geïnvesteerd worden in Nickerie om te kunnen profiteren van de toerismesector.

Volgens Evert Karto (ABOP/PL) moet vaderlandsliefde onder Surinamers zijn en dat naar de wereld uitstralen. “Het zou mooi zijn als aan de lantaarnpalen van bruggen Surinaamse vlaggen wapperen in plaats van andere vlaggen. Ronny Asabina (fractieleider BEP) pleitte voor de veiligheid. Hij vroeg de regering de politieambtenaren die hoogwaardigheidsbekleders beveiligen terug te sturen om hun oorspronkelijke taak te doen. Ook riep hij op tot decentralisatie. Paramaribo kan volgens hem niet bepalen welke toeristische producten ontwikkeld moeten worden in de overige districten.

Mahinder Jogi (VHP) zei dat STA niet de eerste autoriteit is die opgericht wordt om deeltaken van de overheid over te nemen. De meeste functioneren niet. Het moet volgens Jogi niet zo zijn dat hoewel de intenties goed zijn STA ook gebruikt wordt als werkverschaffing. Er moeten veiligheidskleppen ingebouwd worden om koninkrijken te voorkomen. “Er moet controle zijn, we moeten limieten stellen. Ik maan aan tot voorzichtigheid en goede regels”. De regering zal dinsdag antwoord geven op de vragen en opmerkingen van de leden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May