Oekraïne rouwt, Putin belooft overwinning
19 Jan 2023, 05:30
foto
De overblijfselen van de helikopter waren zichtbaar buiten een woongebouw in Brovary, Oekraïne. (Foto: Reuters)


Terwijl Oekraïne worstelt met het verlies van zijn minister van Binnenlandse Zaken bij een dodelijke helikoptercrash, heeft de Russische president Vladimir Putin voorspeld dat de overwinning van Moskou in de oorlog "verzekerd" is. Tijdens een bezoek aan een fabriek in Sint-Petersburg die luchtverdedigingssystemen maakt, zei Putin woensdag dat hij "geen twijfel" had dat Rusland als overwinnaar uit het conflict zou komen - ondanks een reeks militaire tegenslagen in zijn nu bijna een jaar durende offensief.

"De eenheid en solidariteit van het Russische volk... de moed en heldhaftigheid van onze strijders en, natuurlijk, het werk van het militair-industriële complex" zullen zorgen voor succes in het conflict, zei hij.

Eerder woonde Putin een evenement met veteranen bij ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de opheffing van het beleg van Sint-Petersburg in de Tweede Wereldoorlog, toen bekend als Leningrad, dat door nazi-Duitse troepen bijna 900 dagen lang werd geblokkeerd. Hij vertelde de oorlogsveteranen dat Rusland in Oekraïne vocht om etnische Russen en Russischtaligen te verdedigen, die volgens Moskou systematisch worden gediscrimineerd in Oekraïne.

Kiev verwerpt die bewering en zegt dat het Kremlin het heeft gebruikt als een voorwendsel voor wat gewoon een agressieve landroof is.

Dodelijke helikoptercrash
De opmerkingen van Putin kwamen slechts enkele uren nadat de Oekraïense autoriteiten zeiden dat 14 mensen – onder wie de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyy en andere hoge functionarissen van zijn departement – omkwamen bij een helikoptercrash aan de rand van de hoofdstad van het land, Kiev.

Een kind was onder de doden en 25 anderen raakten gewond bij het incident van woensdag in de stad Brovary, zei de staatshulpdienst van Oekraïne.

Monastyrskyy (42) had de leiding over de Oekraïense politie en andere hulpdiensten. Hij is het meest opvallende Oekraïense slachtoffer sinds de invasie van Rusland afgelopen februari.

Het was niet meteen duidelijk waardoor de helikopter, die volgens de autoriteiten op weg was naar frontposities in het oosten van het land, neerstortte. Oekraïense functionarissen maakten destijds geen melding van een Russische aanval in het gebied en zeiden dat ze een onderzoek waren gestart.

President Volodymyr Zelensky zei dat de crash een "verschrikkelijke tragedie" was die "onuitsprekelijke" pijn had veroorzaakt. "Ik heb de veiligheidsdienst van Oekraïne opgedragen, in samenwerking met de nationale politie van Oekraïne en andere bevoegde instanties, om alle omstandigheden van wat er is gebeurd te achterhalen", zei hij in een bericht op Telegram, waarin hij het leiderschapsteam van het ministerie van Binnenlandse Zaken loofde en zei dat het team stierf als "echte patriotten".

De bondgenoten van Oekraïne in het Westen brachten ook hulde aan Monastyrskyy, waarbij de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, hem beschreef als "een leidend licht in de ondersteuning van het Oekraïense volk tijdens de illegale invasie van Putin".

De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei dat Ihor Klymenko, de chef van de nationale politie, is aangesteld als waarnemend minister van Binnenlandse Zaken.

'Weer een zeer trieste dag'

De crash kwam tijdens een bijzonder donkere periode in de oorlog voor Oekraïne, slechts enkele dagen nadat een Russische aanval op een flatgebouw in de centrale stad Dnipro, 45 mensen doodde, onder wie zes kinderen.

"Weer een zeer trieste dag vandaag - nieuwe verliezen", zei Olena Zelenska, de presidentsvrouw van Oekraïne, terwijl ze reageerde op het nieuws over de helikoptercrash tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Het forum hield 15 seconden stilte na de opening van de sessie om de gedode Oekraïense functionarissen te eren.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die onder toenemende druk staat om tanks naar Oekraïne te sturen, zei dat de crash "eens te meer de enorme prijs laat zien die Oekraïne moet betalen in deze oorlog".

Ondertussen zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, dat Moskou geen vooruitzichten zag op vredesbesprekingen en herhaalde het standpunt van het Kremlin dat er geen onderhandelingen met de regering van Zelensky kunnen plaatsvinden.

Rusland heeft gezegd dat gesprekken alleen mogelijk zijn als Oekraïne de aanspraken van Moskou op Oekraïens grondgebied in het oosten en zuiden van het land, erkent. Kiev zegt dat het zal vechten, totdat Rusland al zijn troepen uit het land terugtrekt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May