Regering sluit US$ 314,4 miljoen aan leenovereenkomsten in 2022
18 Jan 2023, 12:46
foto


In het jaar 2022 heeft de regering Santokhi US$ 314,4 miljoen aan buitenlandse leningen getekend. Het gaat om 7 leenovereenkomsten, waarvan 6 met Inter American Development Bank (IDB) en 1 met IMF. De lening van IMF betreft één voor budgetondersteuning en bedraagt Special Drawing Rights (SDR) 14.5 miljoen (ongeveer US$ 19.4 miljoen). De leningen bij IDB zijn goed voor een totaal bedrag van US$ 295 miljoen. Geen van de leningen heeft een directe effect op verhoging van de productie in het land.

Verder is in 2022 (vanaf januari tot en met november) door de huidige regering een bedrag van US$ 137,1 miljoen getrokken uit reeds getekende buitenlandse leningen. In 2021 heeft deze regering ook US$ 102,6 miljoen uit de buitenlandse leningen getrokken. Per eind november 2022 bedroeg de Totale Buitenlandse Staatsschuld US$ 2.280,7 miljoen oftewel US$ 2,2 miljard.

De Binnenlandse Staatsschuld was conform de Wet op Staatsschuld  eind november 2022 gelijk aan SRD 19.807,8 miljoen (afgerond SRD 19,8 miljard). Conform de internationale definitie voor Binnenlandse Staatsschuld was deze SRD 23.352,5 miljoen (afgerond SRD23,3 miljard). Conform de Wet op Staatsschuld, waarbij nog de koers van SRD 21,1 voor de US-dollar wordt gebruikt is de Binnenlandse Staatsschuld per eind november gelijk aan US$ 938,7 miljoen. Als we de internationale definitie gebruiken, waarbij de koers van SRD 31,8 voor de US-dollar wordt gehanteerd, komt de Binnenlandse Staatsschuld op US$ 734,3 miljoen.

Indien we de Wet op Staatsschuld hanteren, bedraagt de totale Staatsschuld niet meer dan afgerond US$ 3,2  miljard. Indien wij de internationale definitie gebruiken komt de totale Staatsschuld op afgerond US$ 3 miljard.

In een interview dat door de regeringsleider is afgestaan aan NDTV in India, geeft hij aan dat de Staatsschuld US$ 4 miljard bedraagt. Dit berust volgens de publicaties van Bureau Staatsschuld niet op waarheid. Het is onbegrijpelijk waarom de regeringsleider deze leugen blijft herhalen. De totale Staatsschuld is per eind november 2022 niet meer dan afgerond US$ 3,2 miljard.

Indien de Indiase missie als succesvol wordt beschouwd omdat de regering een schuld van ongeveer US$ 38 miljoen heeft kunnen herschikken, mag wel geconcludeerd worden dat de regering zwaar teleurstelt. US$ 38 miljoen herschikken nadat er leenovereenkomsten tot een bedrag van US$ 314,4 miljoen oftewel SRD 9,9 miljard zijn getekend, is niets anders dan overbluffen.

Ook mag gesteld worden dat de regering sterk gefaald heeft in het uitvoeren van haar Staatsschuldenplan. Deze regering, verwijt steeds de vorige regering van het achterlaten van een enorme schuld, terwijl zij zelf aantoonbaar trekken uit leningen gesloten door de vorige regering en nieuwe leenovereenkomsten sluiten.

Zo langzamerhand is het duidelijk geworden dat de huidige regering en haar voorman, het niet zo nauw neemt met de waarheid. Genoegzaam hebben velen in de samenleving kunnen aantonen dat om aan de macht te kunnen komen, leugen en bedrog de boventoon hebben aangevoerd bij de huidige machthebbers. Thans is men van  mening dat hiermee doorgaan, de regering zal helpen om in het zadel te blijven.

Echter wordt voorbij gegaan aan het feit dat grote delen van de natie het ware karakter van deze regering doorheeft en dat zij zich zelve, friends en family zal blijven bevoordelen, terwijl de armoede blijft toenemen. Uiteindelijk zal er een moment komen waarbij de rekening zal worden gepresenteerd en ons geliefd land verlost zal worden van de veroorzakers van alle ellende, die wij thans te verduren hebben.

Gewezen DNA-lid
Amzad Abdoel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May