DNA-leden vragen dringende aandacht voor problemen onderwijs
18 Jan 2023, 10:48
foto
Assembleelid Melvin Bouva stelt het nieuwe onderwijssysteem aan de kaak.


Verschillende Assembleeleden hebben dinsdag de aandacht gevraagd voor diverse problemen in het onderwijs. Melvin Bouva (NDP) stelde aan de orde dat het nieuwe onderwijssysteem, waarbij leerlingen doorstromen, averechts werkt en dat kinderen in het vijfde en zesde leerjaar geen competenties hebben zoals lezen, tellen en schrijven. “Het systeem kan goed zijn, maar laten we het gefaseerd of op een goede manier uitvoeren. Dat is compleet losgelaten. Toen hebben we besloten om het systeem het voordeel van de twijfel te geven” zei Bouva.

Bouva merkte op dat hij kritische opmerkingen had geplaatst bij de introductie van het systeem waarbij leerlingen op basis van hun competenties beoordeeld zouden worden. Hij zei dat wat er nu gebeurt het gevolg is van ondoordacht een systeem doorvoeren. Het Assembleelid benadrukte dat het niet gaat om kinderen uit de geweldige buurten, maar kinderen uit kansarme gebieden. “Waar de overheid hen juist hielp om vooruit te gaan, zien we dat met zij nu met de besluiten stappen achteruitgaan”, stelde Bouva. Hij vroeg dat kinderen die nu niet mee kunnen gaan uit het systeem gehaald worden en in een crisis crash systeem geplaatst worden, zodat hun studie gered wordt.

Henk Aviankoi (VHP) vroeg aandacht voor de leerkrachtenwoningen op Langa Tabiki. Hij voerde aan dat de omstandigheden waaronder de leerkrachten moeten werken in het dorp niet in woorden uit te drukken zijn. “De wijze en omstandigheden waaronder leerkrachten les moeten geven is heel slecht. De woningen zitten vol houtluizen en vleermuizen. Er is geen water. Niets is goed”, zei Aviankoi. Hij vroeg de onderwijsminister om dit aan te pakken en haalde aan dat hij zelf geen les zou willen geven of willen wonen in zo een woning. Hij deed een beroep op de regering om alles te doen om het werken van de leerkrachten plezierig te maken.

Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, zei dat er een enorm tekort is aan schoollokalen. “Districten als Commewijne, Para en Wanica zijn uitgegroeid. Het kan niet dat leerlingen om de ene dag naar school gaan”. Gajadien vroeg de regering om serieus hiernaar te kijken en dat het niet maanden moet duren voordat er opgetreden wordt. “Leerlingen raken achter en dat werkt door. We verwachten dat de regering acuut een aantal zaken zal oppakken. We moeten kijken hoe we kunnen uitbreiden met tijdelijke opvang, maar we moeten ervoor zorgen dat leerlingen elke dag onderwijs krijgen. Als middag onderwijs moet komen, dan moet dat gebeuren”, stelde Gajadien.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur was toen er vragen werden gesteld over actuele zaken niet meer aanwezig in de vergaderzaal. Donderdag zal zij ingaan op de gestelde vragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May