Assembleeleden willen snel resultaat onderzoek aanslag
18 Jan 2023, 00:00
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie dinsdag in De Nationale Assemblee.


Diverse fracties in De Nationale Assemblee hebben zich dinsdag uitgesproken over de aanslag op het gerechtsgebouw. Zij vinden dat zo snel mogelijk de daders achterhaald moeten worden. Gevraagd werd van de regering om het college te informeren over het onderzoek. Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie deelde mee dat het onderzoek nog gaande is. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Diverse strategische gebouwen, waaronder het kantongerecht, overheidsgebouwen, nutsbedrijven en ambassades worden extra bewaakt. Regiocommandanten hebben de opdracht gekregen om de controle op strategische objecten op te voeren.

De bewindsman legde uit dat hij geen details kan verstrekken over het onderzoek dat nog gaande is. Er is een speciaal onderzoeksteam ingesteld onder leiding van een officier van justitie. Verschillende camerabeelden worden geanalyseerd. Twee personen op een bromfiets hebben de aanslag gepleegd. Er is een zak met twee RPG-antitank projectielen waar een handgranaat aan vastgeplakt was, geworpen op het gerechtsgebouw, terwijl er ook schoten zijn gelost.

VHP-fractieleider Asis Gajadien kaartte deze kwestie aan het begin van de vergadering aan. Hij merkte op dat er diverse camerasystemen zijn. Alles moet in het werk worden gesteld om de daders te achterhalen. De rechtsstaat moet worden beschermd. Dergelijke incidenten mogen nooit meer plaatsvinden. NPS-fractieleider Gregory Rusland veroordeelde de aanslag met de meest krachtige bewoordingen. De zaak moet tot de bodem worden uitgezocht. Er moet een duidelijk signaal zijn dat dit soort acties van wie dan ook niet getolereerd zullen worden.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar benadrukte dat elke vorm van intimidatie, of die van de regering komt of wie dan ook wordt afgewezen. De regering moet de democratische rechten en vrijheden niet meer gaan onderdrukken door het gebeurde. Er moet beleid gemaakt worden in het belang van de samenleving. Assembleevoorzitter Marinus Bee wil ook krachtig optreden van de regering. Er moet geen ruimte zijn voor dit soort aanslagen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May