Baggerproject Surinamerivier verloopt zonder obstakels
17 Jan 2023, 20:27
foto
Baggerwerkzaamheden in de Surinamerivier. (Foto: CDS)


De tweede fase van het baggerproject Surinamerivier wordt in augustus dit jaar afgerond. Het gaat om het uitdiepen van de vaargeul binnen een periode van tien maanden tot een diepte van 5,5 meter, hetgeen een meter meer is dan de 4,5 meter die bij de eerste fase bereikt was. Deze informatie is dinsdag gegeven bij  de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) door bij het project betrokken partijen, te weten: ACE Consultancy, MAS en De Boer/Boskalis en de ministers van OW en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

Volgens planning volgt er een onderhoudsperiode van twee jaar, waarna de oplevering van het project plaatsvindt en fase 3 start. In fase 2 wordt de rivier over een totale lengte van 68 kilometer uitgediept door baggeraar De Boer/Boskalis. De uitvoerder is reeds betaald voor fase 2, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

MAS-directeur Michel Amafo legt uit dat het project heel wat voordelen met zich meebrengt voor Suriname. Het baggeren is een continu proces om de concurrentiepositie van Surinaamse ondernemingen te verbeteren en de economische activiteiten in het land te stimuleren. “Dit project zal iedereen ten goede komen. Hiermee zullen wij de productiesector aanmoedigen,” zegt ook TCT-minister Albert Jubithana.

Volgens OW-minister Riad Nurmohamed is het de bedoeling dat het uiteindelijk niet alleen bij het baggerproject blijft, maar dat er sprake is van een baggerindustrie. “Met het baggeren tot 5,5 is de stap gezet tot het oneindig baggeren van de Surinamerivier. We willen niet hebben dat dit project stopt,” geeft Nurmohamed aan.

Na het uitdiepen tot 5,5 meter is uitgediept, zullen er reeds boten met een diepgang van 6-7 meter binnenkomen, zegt Nurmohamed. “Dus dat is al heel geweldig.” Hij voegt eraan toe dat er al groen licht is gegeven om studies uit te voeren voor wat betreft fase 3. Dit zijn dan de voorbereidingen om te gaan naar een vaargeul met een diepte van ruim 6,5 meter. Een extra voordeel van het verder uitdiepen van de rivier is dat bijzondere schepen – in deze schepen gericht op de olie- en gasindustrie – heel makkelijk de waterweg kunnen bevaren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May