Vluchtrecorders crashtoestel Nepal geborgen
17 Jan 2023, 08:47
foto
Nepalese reddingswerkers inspecteren wrakstukken in een kloof van 300 meter, waar het toestel van Yeti Airlines zondag is gecrasht. (Foto: AP)


Zoekteams hebben maandag de vluchtgegevens en cockpitgeluidsrecorders opgehaald van het passagiersvliegtuig dat in een kloof stortte bij het naderen van een nieuwe luchthaven in de uitlopers van de Himalaya. Onderzoekers zoeken naar de oorzaak van het dodelijkste vliegtuigongeluk in 30 jaar in Nepal.

Minstens 69 van de 72 mensen aan boord kwamen om, en ambtenaren denken dat de drie vermisten ook dood zijn. Reddingswerkers kamden voor hen door het puin, verspreid door een 300 meter diepe kloof.

Veel van de passagiers op de vlucht van zondag keerden terug naar Pokhara, hoewel de stad ook populair is bij toeristen, omdat het de toegangspoort is tot het Annapurna Circuit-wandelpad. Maandagavond stonden familieleden en vrienden nog steeds verzameld buiten een plaatselijk ziekenhuis, sommigen schreeuwden naar ambtenaren om de autopsie te versnellen, zodat ze begrafenissen konden houden voor hun dierbaren. Later ontvingen sommigen de lichamen van familieleden.

Het is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak was van de crash, die plaatsvond op minder dan een minuut vliegen van de luchthaven op een milde dag met weinig wind.

Op beelden die door een passagier uit een raam zijn gemaakt toen het vliegtuig binnenkwam voor een landing, zijn hieronder gebouwen, wegen en groen zichtbaar. De video, gemaakt door Sonu Jaiswal en geverifieerd door The Associated Press, toont vervolgens een gewelddadige schok en een reeks schokkerige beelden vergezeld van geschreeuw, voordat vlammen het scherm vullen.

De Nepalese burgerluchtvaartautoriteit zei dat het vliegtuig voor het laatst contact maakte met de luchthaven, die pas twee weken geleden in gebruik werd genomen, vanuit de buurt van de Seti-kloof. Een getuige die beelden opnam van de afdaling van het vliegtuig, zei dat het leek op een normale landing, totdat het vliegtuig plotseling naar links zwenkte.

"Ik zag dat en ik was geschokt", zei Diwas Bohora. "Ik dacht dat vandaag alles hier afgelopen zal zijn nadat het crasht, ik zal ook dood zijn."

Nadat het was neergestort, braken er rode vlammen uit en schudde de grond hevig, zei Bohora. "Toen ik die scène zag, was ik bang", voegde hij eraan toe.

Amit Singh, een ervaren piloot en oprichter van de Indiase Safety Matters Foundation, zei dat de video van Bohora een stalling lijkt te laten zien, een situatie waarin een vliegtuig lift verliest, vooral waarschijnlijk bij lage vliegsnelheden.

Het tweemotorige ATR 72-vliegtuig, geëxploiteerd door de Nepalese Yeti Airlines, voltooide de 27 minuten durende vlucht van de hoofdstad Kathmandu naar Pokhara, 200 kilometer naar het westen. Het vervoerde 68 passagiers, waaronder 15 buitenlanders, evenals vier bemanningsleden, zei de Nepalese burgerluchtvaartautoriteit in een verklaring. Onder de buitenlanders waren vijf Indiërs, vier Russen, twee Zuid-Koreanen en één uit Ierland, Australië, Argentinië en Frankrijk.

Jagannath Niraula, een woordvoerder van de autoriteit, zei dat de vluchtrecorders zullen worden overgedragen aan onderzoekers. Pemba Sherpa, woordvoerder van Yeti Airlines, bevestigde dat zowel de vluchtgegevens als de cockpit voice recorders zijn gevonden.

Nepal is de thuisbasis van acht van 's werelds 14 hoogste bergen, waaronder de Mount Everest. Een piloot die routinematig een ATR 72-500-vliegtuig van India naar Nepal bestuurt, zei dat de topografie van de regio, met zijn bergtoppen en smalle valleien, het risico op ongelukken verhoogt en dat piloten soms op zicht moeten vliegen in plaats van op instrumenten te vertrouwen.

De piloot, die voor een particuliere Indiase luchtvaartmaatschappij werkt en vanwege het bedrijfsbeleid aandrong op anonimiteit, noemde de ATR 72-500 een "meedogenloos vliegtuig" als de piloot niet zeer bekwaam is en bekend is met het terrein en de windsnelheden in de regio.

Honderden mensen hebben zich verzameld buiten de Pokhara Academy of Health and Science, Western Hospital, waar de lichamen worden bewaard.

Bimala Bhenderi zei dat ze van plan was haar vriend, Tribhuban Paudel, dinsdag te ontmoeten toen ze hoorde dat zijn vlucht was neergestort. "Ik ben zo verdrietig, ik kan het nog steeds niet geloven", zei ze in tranen.

Bikash Jaiswal zei dat hij de broer van zijn vrouw alleen kon identificeren aan de hand van de ring die hij droeg, en dat hij het zijn vrouw nog moest vertellen, die net bevallen was van hun dochter. Sanjay Jaiswal, die als marketingagent werkte voor een particulier farmaceutisch bedrijf in Kathmandu, vloog naar Pokhara voor de bevalling. Ruim 24 uur na de crash lag zijn lichaam in hetzelfde ziekenhuis waar zijn nichtje werd geboren.

"Hij was een hardwerkend persoon, en nu is er niemand meer in zijn familie om te verdienen," zei Bikash.

Park Dae-seong, een minister en woordvoerder van de Won-boeddhistische orde, bevestigde maandag de dood van Arun Paudel en zijn dochter, Prasiddi.

Arun Paudel (47) had als politieagent in Nepal gewerkt voordat hij door zijn broer in de religie werd geïntroduceerd. Hij studeerde jarenlang religie aan een Zuid-Koreaanse universiteit, voordat hij predikant werd in 2009. Daarna keerde hij terug naar Nepal en richtte hij in 2013 een school op in de provincie Lumbini waar kinderen Engels, Koreaans en informatietechnologie kregen. Park zei dat Paudel terugkeerde naar Nepal voor werk in verband met de school, genaamd de Vishow Ekata Academy.

De Civil Aviation Authority zei dat 41 mensen zijn geïdentificeerd. Gyan Khadka, een politiewoordvoerder in het district zei dat de lichamen aan de familie zouden worden overgedragen, nadat ambtenaren de autopsierapporten hadden afgerond.

Het betrokken type vliegtuig, de ATR 72, wordt sinds eind jaren tachtig door luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld gebruikt voor korte regionale vluchten. In Taiwan hebben twee ongevallen met ATR 72-500- en ATR 72-600-vliegtuigen in 2014 en 2015 ertoe geleid dat de vliegtuigen een tijdlang aan de grond stonden.

ATR identificeerde het vliegtuig dat betrokken was bij de crash van zondag als een ATR 72-500 in een tweet. Volgens vliegtuigvolggegevens van flightradar24.com was het vliegtuig 15 jaar oud en "uitgerust met een oude transponder met onbetrouwbare gegevens". Het werd eerder gevlogen door Kingfisher Airlines uit India en Nok Air uit Thailand voordat Yeti het in 2019 overnam, volgens gegevens op Airfleets.net.

Volgens de gegevens van de Safety Matters Foundation zijn er sinds 1946, 42 dodelijke vliegtuigcrashes geweest in Nepal.

De crash van zondag is de dodelijkste in het land sinds 1992, toen alle 167 mensen aan boord van een vliegtuig van Pakistan International Airlines om het leven kwamen toen het tegen een heuvel ploegde toen het probeerde te landen in Kathmandu.

De Europese Unie heeft luchtvaartmaatschappijen uit Nepal sinds 2013 verboden naar het blok van 27 landen te vliegen, daarbij verwijzend naar zwakke veiligheidsnormen. In 2017 noemde de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie verbeteringen in de luchtvaartsector in Nepal, maar de EU blijft aandringen op administratieve hervormingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May