SLM van Tjon Tjon naar Sabaku…what’s in a name
17 Jan 2023, 12:41
foto


De National carrier van Suriname, de SLM, de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, heeft een bewogen geschiedenis.
Voor ik verder ga lijkt het mij dienstig een omschrijving te geven van het begrip national carrier.
Volgens de definitie van de The Free Dictionary is een national carrier of vlaggendrager:
1.Een luchtvaartmaatschappij die eigendom is van of sterk geïdentificeerd is met een land, of
2. Een  luchtvaartmaatschappij of koopvaardijschip geregistreerd in een bepaald land. De tweede begripsomschrijving is voor Suriname niet (meer) van toepassing, want het schip dat ooit diende voor het vervoer van handelsgoederen en voer onder de vlag van de SMS, Scheepvaartmaatschappij Suriname, heeft jaren terug schipbreuk geleden.

Onlangs heeft de SLM een nieuw vliegtuig gehuurd, een Boeing B737-800, dat op 4 januari jl. in bijzijn van president Santokhi door verschillende geestelijken onder de naam Sabaku, ten doop werd gehouden. De president, gesecondeerd door de minister van Transport, Communicatie en Toerisme Albert Jubithana, heeft daarbij benadrukt dat er alles aan gedaan zal worden om de 'national carrier' in leven te houden. Sabaku zal bestemmingen in de regio bevliegen.  
De naamgeving van het toestel lijkt degenen die daar verantwoordelijk voor zijn, parten te hebben gespeeld.

Ga maar na: Op 2 november 1975 voerde de SLM haar eerste trans-Atlantische vlucht uit, in een van KLM gehuurde DC8-63 (registratie: PH-DEM). Het toestel werd in de eigen bedrijfskleuren gespoten en 25 november gedoopt, naar de datum van de aanstaande Surinaamse onafhankelijkheid later die maand. Voor de regionale lijndiensten werd een Boeing 737-200 gehuurd, gedoopt Tjon Tjon. Ook werd er nog een DC8-55CF aangeschaft van de KLM (PH-DCW), gedoopt Sabaku.

Sabaku is ook de naam van het Inflight Magazine van de SLM, dat sinds het jaar 2000 wordt uitgegeven.

 
https://www.facebook.com/SurinamAirways/photos/

In de achter ons liggende jaren is in alle in Sabaku verschenen artikelen uitgebreid aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van de SLM, niet alleen, maar ook van land en volk van Suriname, aan haar culturele diversiteit en interculturele samenleving, en aan een zeer breed scala aan wetenswaardigheden over alle bestemmingen van het vliegschema van de national carrier.

Bij de inzegening van het voor de SLM nieuw vliegtuig, heeft de president erop gewezen dat Suriname een van de weinige landen in het Caribisch gebied is die over eigen luchttransport voor personen beschikt. Er liggen genoeg kansen voor de SLM en het land om hier zoveel mogelijk voordeel uit te halen, liet hij optekenen.
Deze Sabaku zal niet alleen zijn, werd verder meegedeeld. Binnenkort komt er nog een vliegtuig dat ingezet zal worden op de Midden-Atlantische route. Minister Jubithana deelt mee dat er ook aan gewerkt wordt om het aantal destinaties van de SLM uit te breiden.

Dat klinkt allemaal heel positief, maar gezien de ervaringen uit het recente verleden, toch wel te optimistisch en zelfs overenthousiast. De vraag is gerechtvaardigd of Suriname niet weer een te grote broek heeft aangetrokken. Dat andere landen in het Caribisch gebied niet over een eigen luchtvaartmaatschappij beschikken, moet een reden hebben.
Kijken we, ter illustratie, even naar Costa Rica, bijvoorbeeld, een land in het Caribisch gebied met een bevolking van 5,154 miljoen (2021) inwoners en een goed ontwikkelde toeristenindustrie, dan blijkt dat het geen eigen luchtvaartmaatschappij heeft. Er is ook iets anders dat het land niet heeft en Suriname met een bevolking van 612.985 (2021) wel, ondanks de veel betere sociaaleconomische ontwikkeling, maar daar ga ik hier aan voorbij.

Even terug naar namen en naamgeving. In de vliegerij wordt veel met IATA-afkortingen gewerkt; wel zo makkelijk. Enkele voorbeelden: AMS voor Amsterdam, LA voor Los Angeles,
MIA voor Miami, GEO voor Georgetown, CUR voor Curaçao/Willemstad, en nu komt het PBM voor Paramaribo. Je zou eerder PMB verwachten, maar niks hoor, PBM; alsof de stad Paraborima heet! Waar is de logica?
En over logica gesproken, de juiste opeenvolging van oorzaak en gevolg van wat in dit land wordt gezegd, geschreven en gedaan ontgaat mij, maar dat zal wel aan mij liggen.
Ik laat het daarom hierbij en sluit met de opmerking dat u best mag vergeten wat hier staat, als u maar onthoudt wat er niet staat.

BTW (=by the way) als u meer wil weten over de geschiedenis van de SLM, ga dan naar  
https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_Luchtvaart_Maatschappij

George Orie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May