De voor- en nadelen van btw
15 Jan 2023, 16:29
foto


De regering van Suriname is bezig met het onderzoeken van manieren om economische groei en ontwikkeling te stimuleren. Eén van de opties die veel aandacht heeft gekregen is de invoering van een belasting over de toegevoegde waarde (btw). Hoewel btw op het eerste gezicht een ontmoedigend en ingewikkeld beleid lijkt om te implementeren, zijn er verschillende duidelijke voordelen die het de moeite waard maken om te overwegen voor de toekomst van Suriname.

Eén van de grootste voordelen van btw is dat het een stabiele en betrouwbare bron van inkomsten kan zijn voor de overheid. Btw is een verbruiksbelasting, wat betekent dat het wordt geheven op de aankoop van goederen en diensten. Dit betekent dat het niet onderhevig is aan dezelfde schommelingen en economische schokken als andere vormen van belastingheffing. Bovendien is btw vaak gemakkelijker te beheren dan andere vormen van belastingheffing, aangezien deze in elke fase van het productie- en distributieproces wordt geïnd, in plaats van erop te vertrouwen dat individuele belastingbetalers hun inkomen zelf aangeven.

Een ander belangrijk voordeel van btw is dat het een relatief eerlijke en progressieve vorm van belastingheffing is. De BTW wordt tegen hetzelfde tarief geheven op alle goederen en diensten, ongeacht hun prijs of het inkomen van de consument. Dit betekent dat personen met hogere inkomens, die geneigd zijn meer (en kwalitatief betere) goederen en diensten te consumeren, meer btw zullen betalen dan personen met lagere inkomens. Dit kan helpen om inkomensongelijkheid te verminderen en sociale rechtvaardigheid te bevorderen.

Hoewel btw een complex beleid is om te implementeren, zijn de voordelen van een stabiele bron van inkomsten, efficiënte inname en progressieve belastingheffing duidelijk. De regering van Suriname moet deze optie zeker serieus overwegen als een manier om economische groei en ontwikkeling te stimuleren.

Een ander voordeel van btw is dat het een manier is om de informele economie te formaliseren. Veel kleine ondernemers in Suriname opereren buiten de formele economie en betalen geen belastingen. Door de invoering van btw zullen deze ondernemers gedwongen worden om zich te registreren en belastingen te betalen, wat kan leiden tot een grotere formele economie en meer inkomsten voor de overheid.

Daarnaast kan btw ook een stimulans zijn voor buitenlandse investeringen. Buitenlandse ondernemers zullen waarschijnlijk meer geneigd zijn om zaken te doen in een land met een formele belastingstelsel, waar zij zekerheid hebben dat zij belastingen betalen en daarom minder risico's lopen. Dit kan leiden tot meer werkgelegenheid en groei in de economie.

Echter, er zijn ook nadelen aan btw die niet mogen worden genegeerd. Eén van de grootste nadelen is dat btw een regressieve belasting kan zijn voor lagere inkomensgroepen, die vaak een groter deel van hun inkomen besteden aan basisbehoeften zoals voedsel en huisvesting. Dit kan leiden tot een grotere last voor deze groepen, wat kan leiden tot ongerechtigheid. Daarnaast kan btw ook leiden tot een stijging van prijzen voor goederen en diensten, wat kan leiden tot inflatie en een grotere last voor consumenten.

In samenvatting, btw kan een effectieve manier zijn om economische groei en ontwikkeling te stimuleren in Suriname, maar er moet wel rekening worden gehouden met de mogelijke nadelen. De regering moet zorgvuldig de implementatie van de btw evalueren zodat de negatieve effecten worden geminimaliseerd en de voordelen gemaximaliseerd.

Sanjay Nannan B-ICT MBA

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May