181 verdachten in drie weken tijd opgesloten
12 Jan 2023, 00:00
foto
Van de 334 verdachten die aangehouden zijn in drie weken, is ruim de helft achter slot en grendel geplaatst. Het gaat om een landelijke operatie.


Ruim 54% van de verdachten die tussen 19 december en 8 januari zijn aangehouden, is in verzekering gesteld. Het gaat om 334 verdachten, van wie 181 is ingerekend. Dat meldt de directeur Operaties van het Korps Politie Suriname, commissaris van politie Bryan Isaacs. Het gaat om verdenkingen van berovingen, overvallen, inbraken, diefstal, bedreiging, mishandeling, moord, doodslag en grensoverschrijdende criminaliteitsvormen.

In de eerste week van januari 2023 zijn er 145 aanhoudingen gepleegd door de politie. Hiervan zijn 79 verdachten in verzekering gesteld. In de afgelopen drie weken zijn 95 rijbewijzen ingevorderd en 5 vuurwapens in beslag genomen door de politie. De gespecialiseerde afdelingen van de politie waaronder Kapitale Delicten, Narcotica Brigade, Digitale Recherche, Forensische Opsporing, Bijzonder Onderzoek Team, Financieel Onderzoek Team, Jeugdzaken alsook de basispolitie en interventie eenheden, hebben een grote bijdrage geleverd aan het resultaat. 

"Als Korps Politie Suriname focussen we niet alleen op de aanpak van de klassieke criminaliteitsvormen, maar besteden we ook aandacht aan de aanpak van de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, want deze vormen ook voedingsbodem voor andere ernstige strafbare feiten in de samenleving", zegt Isaacs.

Een belangrijk instrument in de aanpak van de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden. Het gaat om verruimde opsporingsbevoegdheden om de harde criminaliteit en de grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit, effectiever aan te kunnen pakken. Deze opsporingsmethoden en opsporingsmiddelen, zijn geen novum voor Law Enforcement, maar zijn ter beschikking van de politie belast met opsporing en rechtshandhaving. Deze verruimde wettelijke opsporingsbevoegdheden worden begrenst door strenge controlemechanismen door het Openbaar Ministerie belast met de vervolging. Het KPS heeft een achterstand op dit stuk ten opzichte van politiekorpsen in de Caribische regio en het Zuid Amerikaans continent, meent de commissaris.

Ook het doen van  wetenschappelijk onderzoek naar de dieperliggende oorzaken van de criminaliteit, is noodzakelijk. Hierdoor kan meer inzicht worden verkregen in de aard en omvang van de criminaliteit, waardoor er beter kan worden geprioriteerd. Financiële middelen kunnen hierdoor doelmatiger worden gealloceerd voor de criminaliteitsaanpak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May