Inbeslagname 19.5 miljoen euro: Geen sterke case OM Nederland
11 Jan 2023, 00:57
foto


Het is goed voor de bankensector en ook goed voor Suriname dat het Amsterdamse gerechtshof heeft besloten dat de 19.5 miljoen euro teruggegeven moet worden aan de banken. Hiermee is gerechtigheid geschied, zegt Jim Bousaid, gewezen directeur van de Hakrinbank om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Eblein Frangie, CEO van de Finabank is blij dat de klaagschriftprocedure is gewonnen. Hij merkt op dat het Nederlandse Openbaar Ministerie geen sterke case had. Dit is weer gebleken met de uitspraak van het gerechtshof dinsdag.

Bousaid en Frangie merken op dat ze een positief uitspraak hadden verwacht. De overwegingen van de rechtbank vindt Bousaid "zeer correct". Er was volgens de oud-bankier nooit sprake van een compliance issue daar de banken hun custumers due diligence correct hadden verricht. "De eis van het Nederlandse Openbaar Ministerie van know your custumer custumers, was een onredelijke eis. De banken hebben zich gehouden aan de compliance regels".

Er hebben volgens Bousiad andere, niet juridische zaken gespeeld waarop nu niet zal worden ingegaan. "De Nederlandse rechter heeft daarom terecht de vordering van het Openbaar Ministerie afgewezen. Er is alle grond aanwezig voor een forse claim door de Surinaamse banken voor de aanzienlijk geleden schade", meent de oud-bankier. Deze zaak sleept zich ruim 4.5 jaar voort.

Frangie hoopt dat met deze rechterlijke uitspraak het geld vrijkomt en dat het betalingsverkeer wederom op gang komt. "We hebben als land, bank en publiek het ongemak van een gebrekkig betalingsverkeer ervaren. Wij hopen dat dit binnenkort tot het verleden mag behoren. Wij hebben ook veel reputatieschade geleden en kijken uit naar een snelle closure van deze case", zegt de algemeen directeur van de Finabank.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May